fbpx

Ärlighet vid kommunikation med barn del 8 #blogg017

bildrötterJag har skrivit en hel del omkring våra rötter, både vår barndom men också hur vi kan ge våra barn trygga rötter genom att förmedla ärligt vem vi är. Det här är inte alltid lätt efter som vi behöver gå in i oss själva och verkligen ta reda på vem vi är, vad vi tycker och tänker och ta ansvar. Det kan innebära att vi behöver kämpa oss förbi en del hinder.
Jag har tidigare förmedlat vikten av att ta ansvar över våra val genom att ändra måsten till vill både här och här. I dag ropade jag på barnen och sa: Vi måste duka bort mjölk och smör. Då kom min dotter och sa: Nä, vi “vill” duka bort eftersom mjölken och smöret förstörs om de står framme. Lite jobbigt är det ibland att bo ihop med dem som vet hur jag vill förmedla men inte alltid lever som jag lär 🙂
I går läste jag ett inlägg av Micke Gunnarsson om “Små ord som hjälper våra barn att lättare växa snarare än att lyda“. Han tipsar bland annat om att istället för “Det får du inte” säga “Det vill jag inte”.
Ett ord vi ibland använder som också Micke skrev om är ordet “kan”. Mitt exempel skiljer sig lite från Mickes som lyfte hur vi alla “kan” det som vi ofta frågar om tex Kan du gå ut med soporna? Klart vi kan 🙂
Mitt exempel handlar om när jag tex säger till min son att han inte “kan” köra trehjulingen inomhus. Jag tror då att hans nyfikenhet väcks och han vill prova och se vad som händer ifall han kör den inomhus. Kommer himlen att falla ner? Klart han “kan” köra trehjulingen inomhus. Fast när han gör det blir jag ju arg eftersom jag tyckte att jag hade förmedlat “Jag vill att du kör trehjulingen utomhus”. Varför inte vara tydlig och berätta det istället? Så snart vi säger Du kan inte … så tror jag att barnets behov av nyfikenhet väcks och de vill testa. Så säg istället vad du vill.
Ett annat ord vi ibland använder är Man. När det gäller barn är just Man-regler rätt förvirrande. Vi framhäver våra regler som världsomfattande. Man får inte svära. Är det verkligen en allmän regel? Eller finns det familjer där svordomar är vardagsmat? Man får inte skrika inomhus. Ta ställning och stå för dina regler. Jag vill …, jag vill inte …, jag tycker …, jag tycker inte … De regler vi förmedlar som man-regler skiljer sig mellan familjer så det är bättre att stå för de regler som vi har i vår familj. Dessa kan också skilja sig mellan föräldrar inom en familj J Pappa vill att vi hänger upp våra jackor medan mamma tycker att jackorna kan läggas vart som helst.
Två ord som jag tror vi använder som förstärkning men som egentligen inte förmedlar sanningen.

  • Kan du aldrig vara tyst?
  • Du tjatar alltid.
  • Din jacka ligger alltid på golvet.
  • Kan du aldrig hänga upp din jacka?

Är det sant? Eller säger vi så bara för att få en förstärkning av det vi säger? Välj istället att observera utan att lägga in några värderingar i det du ser. Jag ser …, jag hör … eller utgå ifrån dig själv och det du vill. Jag vill att du hänger upp jackan. Är du villig att göra det?
”Inte” är ett ord vi också kan fundera omkring hur vi använder.  Har du precis som jag ropat: Spring inte, till ett barn på simhallen? Vad händer? Jo, barnet fortsätter springa och vi blir arga för att det inte lyssnade. Vår hjärna har svårt att tolka ordet ”inte” så mest troligt hör barnet SPRING! Och gör precis som vi säger.
Vad du än gör, tänk inte på en rosa elefant. Hur gick det? Vill du kolla upp det här med “inte” och vår oförmåga att tolka detta ord? Sök på inte och hjärna på google.
Lycka till med att hitta till dina rötter. Även om det är en stor sten i vägen som gör det extra knepigt att komma åt näringen i jorden under stenen så fortsätt kämpa. Vad är det du vill? Hur kan du förmedla det på ett respektfullt sätt? Lycka till!
#blogg100

0 reaktioner på ”Ärlighet vid kommunikation med barn del 8 #blogg017”

  1. Pingback: Tro alltid barnet om gott, del 2 #blogg100 | Maria Kleins blogg

  2. Pingback: En försvunnen 4-åring har svar | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.