Att fira tillsammans

Jag tyckte det var lite komplicerat när jag läste “Ditt kompetenta barn” och började tänka förbi ständiga bedömningar av barnets prestationer och alla dessa belöningssystem. Vad ska jag göra istället? För mig blev svaret att försöka glädja mig med barnet. När barnet är glad över en prestation kan jag glädjas med det istället för att det är jag som lägger in bedömningen om prestationens värde. I vår familj kommer oftast den som vill fira och gör en high-five.
bildhighfiveI morse när jag vaknade tänkte jag att jag skulle skriva ett inlägg om att fira med varandra. Om att glädjas med varandra. Jag tänker på några rader i Lars H Gustafssons bok Växa-inte lyda. Han skriver om hur viktigt det är att vi älskar våra barn oavsett vad de presterar. Att ett barn aldrig ska behöva betala för föräldrarnas kärlek. Den ska bara finnas där och är aldrig till salu! Han fortsätter med att skriva att det är därför han är tveksam till olika former av belöningssystem. Han beskriver sedan hur vi spontant belönar barn med vad han kallar “Det måste vi fira”. Nu kör jag ett citat eftersom det som följer är så viktigt:

“När någon i familjen lyckas med något, sak samma vad. Eller när något annat roligt inträffat. Min inställning är att vi ska fira allt som går att fira! Födelsedagar och namnsdagar. Att terminen börjar och att terminen tar slut. Att det blir sommartid eller vintertid. Att laget vann eller att laget kom fyra i serien. Att hon fick toppbetyg på provet eller att hon fick godkänt trots att hon trodde att hon skulle få underkänt. Det finns något att fira varje vecka, och då ska vi göra det. Det händer så mycket tråkigt ändå, så det gäller att ta vara på alla glädjeämnen!”

Jag är verkligen ingen hejare på att fira men när jag för femte gången läser det Lars H Gustafsson skrivit känner jag att jag behöver bli bättre på att fira. Jag tänker också att det faktiskt kan vara så i en familj att det är den som känner för att fira som själv bestämmer vad som ska firas. Dvs att initiativet kommer från den som känner att det finns något att fira. Det kan ju vara olika saker som känns värdefulla för olika personer.
När jag vaknade i morse valde jag att bjuda in min mamma och hennes kompis till lunch med efterrätt. Då visste jag inte att vi skulle ha något att fira tillsammans men efter att ha lagat en avancerad lunch och coachat min dotter i efterrättsbakandet fick jag tid att kolla statistik på min blogg och ser att jag idag har haft fler visningar än någonsin förut. Jag trodde inte mina ögon när jag såg att det stod 3000 visningar tack vare mitt inlägg Om du inte kommer nu så lämnar jag dig. Tidigare har jag haft över tre tusen visningar per månad! under tre tillfällen sedan 2010. Det fanns till och med mer att fira. Flest nya gillare på en dag hittills 13 st samt flest nya prenumeranter på en dag hittills sju st. Underbart att jag tillsammans med de jag älskar allra mest fick möjlighet att fira att mina texter når ut till så många.
Utmaning till mig själv: Fira mera!
Jag kommer till Stockholm den 22 maj 2017 och föreläser. Hoppas att du har möjlighet att delta. Boka av datumet så återkommer jag med mer detaljer.
#blogg100

0 reaktioner på ”Att fira tillsammans”

  1. Du skriver så klokt och bra om det här med att fira. Jag har själv haft samma tanke sedan jag läste en bok om Australiens ursprungsbefolkning, det var en berättelse, men spännande och intressant. Det fanns ett avsnitt i boken som grep tag i mig och det handlade om det här med att fira. Eftersom de inte hade en aning om sin exakta ålder och när de var födda så var det inget de firade – men de firade när de lärt sig något nytt eller fått en, de personen, en viktig insikt. Då meddelade de, de andra i gruppen att det var dags att fira. Jag gillade idèn och har vid ett antal tillfällen dels firat mig själv, men även mina barn när de gjort något som för dem varit speciellt. Det har varit uppskattat och jag kan tipsa om att göra en FIRABOK som det skrivs i för varje tillfälle. Tack Maria för en intressant och värmande blogg. Kram Susanne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.