Att rädda liv

Bild1Ett barn sätter något i halsen som inte kommer upp med ett slag mellan skulderbladen. Vet du vad du ska göra? Jag var på öppna förskolan i fredags och ett litet barn satte i halsen. Det var en liten äppelbit. En mamma reagerade och försökte få barnet att hosta upp det som hamnat i halsen. Efter ett tag skrek barnet och lät normalt. Problemet var att vi inte kunde se någon äppelbit som kom upp. En ambulans kom till platsen och beslöt att ta med sig barnet och föräldern för vidare undersökning. Jag tror att jag tidigare hade nöjt mig med att barnet slutade ha svårt att andas men numera vill jag försäkra mig om att det som fastnat faktiskt inte åkt ner i lungan. Kändes bra att de tog med barnet för observation. Väl hemma åt vi tacos tillsammans och plötsligt blir B tyst och verkar konstig. Jag slog till mellan skulderbladen och en stor bit tortillas kom upp. B berättade att det var väldigt obehagligt och att han blev rädd.
Det jag vill ha sagt med detta inlägg är: Gå en första hjälpen kurs. Vi vet aldrig när vårt eller någon annans barn behöver vår hjälp. 1177.se har en bra informationssida när det just gäller barn som sätter i halsen men det allra bästa är att gå en kurs och i verkligheten få prova att ge första hjälpen. Jag kan också tipsa om appen Hjälpguiden (johanniterhjälpen) som hjälper till att vägleda oss ifall vi tex kommer till en bilolycka.
Din kunskap kan rädda liv!
#blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.