fbpx

Bara vara hemma i påsk

Ibland blir det inte riktigt som vi tänkt. Den här våren blev verkligen inte som det var tänkt. Personligen saknar jag att få åka runt i Sverige och föreläsa. Men med tanke på de som faktiskt mist någon nära anhörig kan jag konstatera att än så länge har jag det väldigt bra.

Jag känner med alla som mist någon och som får lov att ställa om sina liv ordentligt i dessa tider. Nu när vi alla behöver dra vårt strå till stacken innebär det att en hel del får sina reseplaner inställda. Det blir att ställa om och göra något annat än det som var tänkt på påsken. Vi har alltid firat påskafton hos Peters föräldrar och i år blir det att köra påskaftonsmiddagen via nätet. Vår familj på vårt håll och Peter föräldrar i sitt hus. 

Jag älskar att umgås med min familj och än så länge är alla friska. jag tänkte ägna detta inlägg åt att dela med mig av idéer som kan underlätta när vi alla behöver vara mer tillsammans i familjen.  (Om du följt mig länge så kanske du känner igen stora delar av detta inlägg).

Ibland blir det inte riktigt som vi tänkt. Den här våren blev verkligen inte som det var tänkt. Personligen saknar jag att få åka runt i Sverige och föreläsa. Men med tanke på de som faktiskt mist någon nära anhörig kan jag konstatera att än så länge har jag det väldigt bra. Jag känner med alla som mist någon och som får lov att ställa om sina liv ordentligt i dessa tider. Nu när vi alla behöver dra vårt strå till stacken innebär det att en hel del får sina reseplaner inställda. Det blir att ställa om och göra något annat än det som var tänkt på påsken. Vi har alltid firat påskafton hos Peters föräldrar och i år blir det att köra påskaftonsmiddagen via nätet. Vår familj på vårt håll och Peter föräldrar i sitt hus. 

Jag älskar att umgås med min familj och än så länge är alla friska. jag tänkte ägna detta inspirationsbrev åt att dela med mig av idéer som kan underlätta när vi alla behöver vara mer tillsammans i familjen.  

Önskestund: För länge sen, när jag fyllde fyra år … Nä, när vi hade de äldsta barnen små kunde helgerna bli allt annat än berikande. Då valde vi att införa något som vi kallade för önskestund. Varje helg startade med att vi samlades och var och en fick lägga fram två önskningar om vad de ville att helgen skulle innehålla. Utgångspunkten var att alla önskningar skulle gå att uppfylla utan att det kostade pengar även om det ibland kunde förekomma önskningar så som badhusbesök och liknande men då var de önskningar som man inte självklart kunde få uppfyllda. Besök på leksaksbutik kunde finnas med men då var det ett “tittbesök”, dvs vi gick runt och tittade på alla leksaker utan att köpa. Önskningarna kunde både vara sådant man ville göra själv, i mitt fall läsa en bok i lugn och ro, eller sådant som inkluderade flera, i mitt fall ta en promenad med familjen till en “godislada”. Äta godis brukade ingå i något av barnens önskningar. Barnen var smarta nog att önska olika saker eftersom de visste att de var inkluderade i de andras önskningar 😉 Alla i familjen brukade sedan försöka uppfylla både sina egna önskningar men också andras. Oftast när vi på söndagskväll utvärderade helgen brukade de flestas önskningar ha blivit uppfyllda.

Geocaching: Gå in på geocaching.com och se var det finns skatter i närheten av ert hem. Ta med små skatter som ni tar med er till dessa platser. Det brukar finnas en liten låda med “skatter” som man kan ta ifrån och ersätta med egna skatter. Skriv in din postkod på sidan och ni får fram de “skatter” som finns i närheten av ert hem.

Grottupptäckt: Kolla upp om det finns någon grotta i eran närhet. Jag gillar att ta med familjen till Tjuv-Antes grotta utanför Nordmaling.

Skogspromenad: Att gå på upptäcktsfärd i skogen och söka olika bär (inte riktigt än) , växter, insekter och så vidare. Att ha med sig lite ved, eller samla sådant som går att elda och tända en brasa för att grilla något brukar förgylla utflykten.

Lekplatser: Att upptäcka nya lekplatser brukar uppskattas av de yngre barnen. Naturligtvis viktigt att i dagsläget tänka på att hålla avstånd. 

Promenad på tu man hand. Gå på promenad med de lite äldre barnen. En uppskattad aktivitet då det inte kräver ögonkontakt medan man pratar. Här kan man få ett guldtillfälle att lära känna sitt barn lite extra.

Spela fotboll, landhockey och så vidare tillsammans. Brukar uppskattas av både de egna barnen och andras. Våga prova på att utöva dessa sporter även om du inte spelade när du var ung. Det är ett perfekt tillfälle att visa att du är beredd att göra sådant som du inte är bra på. 

Cykelutflykt: Kanske finns det några djur att titta på i hagar. 

Madrasser och kuddar i hög: Om du har ett aktivt barn som är väldigt fysisk, kanske puttar mer än vad du skulle önska och så vidare. Fixa några madrasser och arrangera brottningsmatcher. Då får barnet tillgodose sitt behov av närhet och kontakt men också av lek och bus.

Spela brädspel: Mina tips är: Ticket to ride, Pandamic, Settlers, Monopol, Touché, Patchwork, Queen domino, King domino. 

Resa till nya resmål utan att lämna hemmet: När vi inte hade möjlighet att resa så mycket med barnen så brukade vi resa desto mer hemma. Vi bestämde vilket resmål vi ville till och sedan skapade vi monument som hörde till den platsen, åt mat som var typiska för det resmålet och så vidare. Sist så valde vi London och fixade Big Ben, åt fish and chips samt spelade Wii-spelet från Londons olympiska spel. Barnen fick fixa biljetter och vara pilot och flygvärdar på flygresan och berätta vilka länder vi reser över med hjälp av en atlas.

Tänk på att barnen kan vara ganska mätta när det gäller aktiviteter efter en skolvecka/förskolevecka så det är inte säkert att de uppskattar mer aktiviteter utan de kanske helst vill sitta hemma och mysa med familjen framför en film. Jag skrev om det här i inlägget om barns behov av lugn och ro.

Berätta för barnen hur mycket ni uppskattar att umgås med dem. De här är guldstunder som ni alla kan bära med er. Tänk på att inte ha för höga förväntningar på dessa aktiviteter utan njut av det som blir. Om barnen bara hinner hem och sedan börjar tjata om nästa tillfälle få du ta det som barns sätt att visa tacksamhet. Att de vill ha mer av det de redan fått.

Ta hand om dig!

Ibland blir det alldeles för mycket av det goda, i det här fallet familjen. Då kan det vara viktigt att få en stund alldeles för dig själv. Lägg dig i badkaret, gå på en promenad med en vän (på behörigt avstånd såklart), titta på en film eller gör något annat som ger dig energi. Våga be om hjälp med sådant som är möjligt i dagens situation. Köp färdigmat från din favoritrestaurang. Kanske kan du finna lite tips i mitt inlägg Tips om du som förälder är trött och slut.

Var nyfiken på vad barnet upplever från sin “Storsten”

Vad ni än hittar på tillsammans tänk lite extra på att vara nyfiken och intresserad av vad barnet upplever från sin “storsten”. Lars H Gustafsson beskriver i sin bok “Växa-Inte lyda” hur varje barn skulle ha en egen storsten som de kan klättra upp på och betrakta världen ifrån. Det vi vuxna kan göra är att vara nyfiken på vad barnet upplever från just sin storsten. När barnet klättrat högt upp i en klätterställning kan vi fråga: Hur långt ser du? Hur kändes det att komma hela vägen upp? Helt enkelt vara nyfiken på barnets tankar, känslor och behov. 

“Ge dig själv och barnet samma omtanke och kärlek som du erbjuder din bästa vän.”

Gå gärna in på mitt blogginlägg och fyll på med egna tips.

Som ni alla vet är det inte läge just nu med föreläsningar så jag har fått ställa in en hel del evenemang nu under våren 2020. Jag avvaktar några dagar till men mest sannolikt så får jag jag flytta fram Halmstad 25 maj och Helsingborg 26 maj till nya datum. Till hösten hoppas jag få köra igång igen. Då besöker jag följande orter:

Lund 21 september, Ystad 22 september, Växjö 23 september och Karlskrona 24 september

Eventuellt Helsingborg 5 oktober och Halmstad 6 oktober. Varberg 7 oktober och Göteborg 8 oktober

Skövde 2 november, Jönköping 3 november, Linköping 4 november och Norrköping 5 november

Falun 16 november, Eskilstuna 17 november och Västerås 18 november

På återseende! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.