fbpx

Barn är vår framtid-15 barn per avdelning

Bild1När jag arbetade inom barnomsorgen i början på 90-talet blev det ramaskri när grupperna skulle öka från 14 till 15 barn per avdelning. Då var det tre personal och daghemsgrupperna innefattade sexåringar. I dag heter det förskola och innefattar betydligt fler barn, i vissa fall nästan det dubbla och de äldsta barnen är ett år yngre än tidigare. En skillnad är också att större andel av våra ettåringar vistas i förskola jämfört med tidigare.
När jag läste artikeln om psykologerna som rekommenderade max 12 barn kände jag hopp. Kanske skulle de som bestämmer förstå hur betydelsefullt det är med mindre grupper där barnen får möjlighet att känna trygghet och ha färre relationer att hålla reda på. När jag för en tid sedan passerade en förskola och såg ettåringar gråta ikapp tänkte jag på hur små de trots allt är och hur lite famnar de har att söka sig till. Samma tanke slog mig när jag såg en bild på en polis som plockat upp ett gråtande barn. När jag hör en mamma till en tvååring med oro i rösten berätta att personalen kallar hennes dotter för “kommandoran” inser jag hur svårt det ska vara att se varje barn för den de är istället för att sätta etiketter på de små.
Att barn får det svårare att bli sedd, hörd, bekräftad, respekterad och tagen på allvar ju större grupperna är krävs ingen forskare att förstå men ändå väljer skolverket att ta bort rekommendationen på 15 barn per avdelning. I artikeln får de det dessutom att låta som om rekommendationen har hindrat förskolor att ha mindre grupper och att de nu kommer att minska gruppstorlekarna till under 15. HALLÅ SKOLVERKET! hur många barngrupper idag är ens i närheten av att ha 15 barn per avdelning? Jag känner EN familj som har sitt barn i en barngrupp med färre än 15 barn och det är i en förskola som inte är kommunal. Kommunerna behöver mer ledning så att de minskar sina barngrupper till 15 snarare än frihet att välja själva hur många barn de ska lyckas få in i varje grupp. I och för sig har de struntat i rekommendationen så den har ju uppenbarligen inte haft någon betydelse.
Skolverket skriver att Barngruppernas storlek ska utgå från barnens bästa därför rekommenderar jag att alla föräldrar som anser att deras barn går i en för stor grupp kräver en Barnkonsekvensanalys och i högre grad gå vidare med sina krav ifall inte förskolan tar tag i de problem som för stora grupper leder till för de barn som vistas där. Låt Skolverket få veta hur det egentligen ser ut i verkligheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.