fbpx

Barns olika sömnbehov

bildsängI oktober förra året kom en varning “så drabbas barn av sena kvällar”. Jag läser igenom den och minns hur vår dotter åtta år gammal fyllde i en enkät på skolan om sömn. Hon har redan sedan födseln sovit förhållandevis lite men alltid varit pigg på morgonen när klockan ringer. Vi blev kallade till samtal på skolan där vi blev informerade om att hon behövde lägga sig 20.00 på kvällen. Jag frågade om de upplevde att hon hade svårt att hänga med på lektionerna och om hon visade andra trötthetstecken. De upplevde inte det men tyckte ändå att hon skulle somna 20.00. Vi bestämde oss för att under några dygn försöka ändra hennes vanor. De tog några kvällar tills hon lyckades somna vid åtta. Klockan fem på morgonen vaknade hon och ville äta frukost. Vi insåg efter några dygn att det inte var någon idé att ändra på hennes läggtid. Hon fick lägga sig 22.00 och vakna vid sju som vi gjort under lång tid. De sista timmarna fylldes inte av TV utan av lek på sitt rum eller läsning av en bok precis som tidigare.
Att barn behöver få sitt behov av sömn tillgodosett tycker jag är viktigt. Jag kan tänka mig att det finns barn och ungdomar som inte känner att de är trötta när de sitter vid dator eller TV men jag tror också det finns barn och ungdomar som trots goda förutsättningar faktiskt inte kan somna tidigt. Barn är olika precis som vi vuxna. Det viktiga tycker jag är att vi är uppmärksamma på om barnet på morgonen är utvilad eller inte. Om barnet är för trött på morgonen kanske det är läge att prata om att varva ner tidigare och kanske lägga sig för att sova tidigare. Att hitta ett sätt att kunna somna ifall det är ett problem. Massage, en musiksaga, bokläsning eller vad det nu kan vara.
Jag ler varje gång vår fyraåring kommer och säger att han är trött och väljer att gå och lägga sig. Han har gjort det sedan han var liten, precis som flera av hans syskon. Sömnen är ingen maktkamp mellan honom och oss utan ett sätt att tillgodose behovet av vila. Allt för ofta tror jag att sömnen blir just en maktkamp vilket varken barn eller förälder mår bra av.
#blogg100
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.