"Behovsdetektiv"-ett sätt att leva #blogg016

Det finns några saker som har betytt mycket för mig när det gäller familjeutveckling. En är betydelsen av att vara en “behovsdetektiv”, både när det gäller mig själv och när det gäller andra. Min önskan är att den ska bli mer och mer integrerad och tillslut vara mitt sätt att leva.
I morse var två av våra barn väldigt aktiva. De busade runt och hittade “bollar” att sparka på och små springtävlingar bytte av varandra. Jag försökte uppmuntra dem att hitta något lugnare att göra. De lugnade sig i en kort stund och sedan var de igång igen. Jag kände att jag började bli irriterad och var nära att tappa humöret. Peter höll på att tömma diskmaskinen när han nog kände av det som höll på att hända. Han tittade på mig och jag nickade. Vi visste båda vad som behövdes. När barnen har ett stort behov av rörelse tillgodoses inte det behovet av att leka lugna lekar.
bildplanenDet som behövs är en match ute på vår “hockeyplan”. Att vara “behovsdetektiv” handlar inte bara om att försöka komma på vilket behov som jag eller någon annan försöker få tillgodosedda det handlar också om att hitta lämplig strategi. Att spela landhockey är en strategi. Att springa runt inomhus är en strategi. Det finns otroligt många olika strategier som alla tillgodoser behovet av rörelse. Att försöka hitta en strategi som passar alla inblandade är den stora utmaningen.
Det får mig att tänka på pappan som jag skrivit om tidigare i min blogg. Han tyckte det var jobbigt när barnen hoppade runt i soffan. Han hade behov av lugn och ro. Han sa åt barnen att sätta sig ner i soffan men lika snabbt var de uppe och hoppade igen. Han identifierade behovet av rörelse och föreslog en strategi som faktiskt tillgodosåg det behovet, vilket inte sitta ner gör. Han tog fram en gammal resårmadrass och placerade den på övervåningen. Där fick barnen hoppa hur mycket de vill och det praktiska var att han samtidigt fick sitt behov av lugn och ro tillgodosett i vardagsrummet. Vinn-vinnlösningar är härliga lösningar.
Vilka behov försöker dina barn få tillgodosedda och vilken strategi tillgodoser både barnets och ditt behov?
#blogg100

0 reaktioner på ”"Behovsdetektiv"-ett sätt att leva #blogg016”

 1. Pratade med min 4-åring om detta idag.
  När jag har behov av lugn och ro och du och brorsan har behov av att få leka lite vilda och högljudda lekar, hur kan vi göra då så det blir bra både för mig och för er?
  Hon funderade lite och kom på några olika alternativ. Kändes så skönt att det var hon som kom på detta och inte jag som kom med förslag. Trots allt kaos och syskontjafs vi haft idag är vi i alla fall på god väg in på “den rätta vägen”. Jag känner att det är helt rätt synsätt men det är vädligt svårt att få till i praktiken, men vi jobbar på det.
  Tack för alla kloka tankar du delar med dig av.

  1. Tack Linnea för din kommentar. Ja, det är verkligen svårt att få till i praktiken men för varje gång vi kan hitta dessa lösningar fyller vi på vår erfarenhetsbank.

 2. Pingback: Att se behoven bakom beteendet #blogg100 | Maria Kleins blogg

 3. Pingback: Hon vill bara ha uppmärksamhet! | Maria Kleins blogg

 4. Pingback: Om du inte kommer nu så lämnar jag dig! | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.