fbpx

Du är en korkskalle!

Våra barn kommer ständigt att möta människor som säger saker som sårar. De kommer att kunna bli kallade för olika saker och få höra ord som de kanske aldrig hört förut. Det är svårt att stoppa det andra människor säger även om vi kan påverka detta genom att jobba mycket med tex värdegrund i skolan.
Vi antar att ett barn har blivit kallat för korkskalle i skolan. Barnet kommer hem och är rejält påverkad av händelsen. Vi sätter oss ner tillsammans och lyssnar på barnets berättelse och visar empati för det som har hänt. Jag observerar utan att värdera. När situationen är över kan jag lära barnet något som det har med sig resten av livet. Självklart kan jag lära barnet detta även utan att något sådant här behöver hända först.
Jag tar barnet i famnen eller sätter mig framför barnet och tittar på barnet och säger: Vet du vad, Du är en bil!
Bild1Barnet kanske tittar på mig lite förvånat och då fortsätter jag: Du är en bil.
Hur barnet reagerar tror jag är väldigt individuellt men många barn kan reagera med tex Det är jag inte alls (varpå jag säger jo, du är visst en bil) eller så börjar de skratta för att de tycker jag är väldigt märklig eller så säger barnet åt mig att lägga av.
Jag har hittills aldrig varit med om att barnet har börjat gråta när jag säger: Du är en bil. Det är nog på det klara med att de omöjligt kan vara en bil och därför sårar inte denna kommentar.
Det hela avslutas i allafall med att jag säger: Nä, det är ju faktiskt du som avgör om du är en bil eller inte. Du blir ju inte en bil bara för att jag säger att du är en bil.
Kontentan av det hela är att på ett tydligt sätt förklara för barnet att:
Det viktigaste är inte vad någon säger att du är utan vad du bestämmer dig för att säga till dig själv om det de har sagt. Det är du som avgör om du är en bil eller inte.
När jag gjorde denna övning med min sex åring hoppade hen upp och sträckte armarna i luften och ropade: Yes, jag är Blixten McQueen så den fick inte riktigt den effekt jag  hade önskat. Till hen passade det bättre att säga: Du är en häst, för det ville hen inte vara.
Fortsättningsvis kan man också prata med barnet om skillnaden mellan vad någon tycker och vad något är.
Självklart är ord som andra säger till oss sårande men på det här sättet kan man i allafall få fram att det andra säger inte behöver vara någon sanning i och att vi har makten att avgöra vad som är sanning och inte.

0 reaktioner på ”Du är en korkskalle!”

  1. Åhh såååå klokt!!! Tack för ett riktigt bra och handfast tips som jag definitivt ska sätta i praktiken så fort jag bara kan!!! Härligt!
    //Linda

    1. Glad att du tyckte om den. Jag tycker den har varit väldigt givande för att illustrera för barn hur viktigt det är att skilja på vad någon tycker och vad något är.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.