fbpx

En harmonisk morgon

En harmonisk morgon är grunden till en berikande dag men ändå är många familjers morgnar långt ifrån harmoniska. De fylls av stress, måsten, krav, tjat, hot och mutor. Senaste tiden har jag fått endel mail och meddelanden som handlat om just detta. När föräldrar och barn äntligen kommer iväg på morgonen är de sena och alla är på dåligt humör. Att starta arbetsdagen eller skoldagen med olösta konflikter i bakhuvudet hjälper naturligtvis varken barn eller vuxna.
bloggmorgonPrecis som jag tror att det viktigaste i föräldraskapet är att bygga en trygg relation tror jag att en positiv morgon lägger grunden för alla familjemedlemmars dag. Ansvaret för att det här blir gjort ligger på oss föräldrar. Vi har ansvaret för att titta på oss själva och fundera på vad vi kan göra för att skapa en harmonisk morgon. Vad kan vi göra annorlunda? Hur kan vi förändra situationen?
Börja med att titta på hur era morgnar ser ut. Vad är bra och vad skulle kunna bli bättre?
Försök minska antalet uppgifter på morgonen till så få som möjligt (bädda sängen är kanske inte det allra viktigaste). Om läxorna inte är gjorda är det ingen idé att göra dem på morgonen.
Förbered morgonen så gott det går kvällen innan. Låt barnen packa skolväskan och lägga fram sina kläder på en stol, gärna köksstolen dit de ändå ska bege sig på morgonen.
Minska tjatet genom att tillsammans med barnen skapa en skylt med bilder eller text på det som ska göras. Då kan de själva kontrollera istället för att du tjatar.
Behöver du väcka ditt barn x antal gånger på morgonen? Kanske är det barnets behov av kontakt som gör att de uppskattar att du kommer in x antal gånger på morgonen eller som gör att morgonen fylls av bråk mellan syskon eller med föräldrarna. Fundera på hur du kan tillgodose det behovet på ett mer positivt sätt.
Jag ger er ett exempel: En familj hade två lite äldre barn som retades och bråkade varje morgon samt åt frukosten i slowmotion. Ju mer föräldrarna tjatade desto mer bråkade dem och desto långsammare åt dem. Efter att pappan i familjen valt att vid väckning brottas med barnen så slutade bråken och barnen åt frukost i snabbare takt. Deras behov av kontakt blev tillgodosett genom positiv närkontakt istället för negativ.
I vår familj fylls inte behovet av kontakt och närhet med brottning utan med kramar. När jag gör min hästvissling¹ kommer barnen och min man springandes och vi kramas i vår stora 2,40:s familjesäng. När magarna kurrar går vi upp och tillsammans gör iordning frukosten (om inte min man som är uppe tidigare har hunnit göra det).
Ibland är det barnets behov av autonomi som inte blir tillgodosett när vi varje morgon väcker dem, då kanske det är dags att köpa in en väckaklocka och låta barnet/tonåringen ta över ansvaret för väckningen.
Ser barnen på TV eller spelar dator på morgonen? Fundera på hur det påverkar morgonen. Min erfarenhet är att det skapar mer bråk än vad som behöver vara nödvändigt. Endel barn vaknar ovanligt tidigt eftersom de tänker på att se på TV istället för att somna om. När vi slutade med TV på morgonen sov barnen längre och det blev mer harmoniskt på morgonen. Andra barn har svårt att bearbeta det de har sett samtidigt som de ska göra sig i ordning för att gå hemifrån. De flesta barn har svårt att lämna ett program som de har börjat se så om man ska se på TV gäller det att ha koll på hur långt programmet är eller låta barnen se något inspelat.
Tandborstningen blir roligare om någon får ansvaret över att göra i ordning tandborstarna och alla borstar samtidigt. En bonus är då att barnen borstar tillräckligt länge när de borstar lika länge som oss.
Tänk på att dina förväntningar oftast uppfylls. Vi gillar ju att ha rätt. Så om du förväntar dig kaos kommer du garanterat att lyckas uppnå den förväntningen. Sätt dig ner tillsammans med dina barn/tonåringar och kom gemensamt överens om hur er morgon ska se ut. Låt det bli era nya morgnar. Kom ihåg att gör en uppföljning för att se vad ni kan förbättra.
Nu till dina egna förväntningar på din arbetsdag. Att du ”vill” gå till jobbet påverkar familjen mer positivt än när du utstrålar att du ”måste” gå till jobbet. Jag tror att vi alla vill rädda den som ”måste” att få slippa. Det kan göras genom att se till att den som måste aldrig får komma iväg, dvs barnet släpper inte taget om föräldern vid lämning på förskolan. Kanske tänker barnet: Du som pratar så varmt om hur fantastisk förskolan är, stanna här istället för att fara på ett arbete som tynger dig.
Ett extra tips till förskoleföräldrar som bråkar med barn som inte vill byta från pyjamas till dagens kläder. Låt barnet klä sig i den tröja de tänker ha på dagen kvällen innan (om de inte svettas för då kan de ju sova utan).
Känner du igen det du just läst? Grattis, då prenumererar du nog på Skolfamiljen. En liknande text hade jag med på min sida: “Coachen svarar” i början av 2014.
Har du några ytterligare tips? Lägg gärna in dem i kommentarerna nedan.
PS! Reklamen som dyker upp då och då på min blogg är ingen reklam som jag har tackat JA till. Jag har i dags läget tackat NEJ till alla som vill annonsera på min blogg.
¹hästvissling-en vissling jag använde när jag höll på med hästar. När jag visslade kom “mina” hästar galopperande till mig. Numera är det mina barn som “galopperar” till mig 😉

0 reaktioner på ”En harmonisk morgon”

  1. Pingback: En morgon med gnat och tjat, eller inte? | Maria Kleins blogg

  2. Pingback: Mitt barn vägrar äta frukost! | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.