En morgon med gnat och tjat, eller inte?

Det finns en risk att våra morgnar blir en dålig start på dagen för alla inblandade. Vi gnäller och skäller på varandra och skiljs åt med en tråkig känsla i kroppen. Den känslan tar vi föräldrar med oss till jobbet och barnen till förskolan/skolan. Jag har tidigare skrivit om hur snabbt en person kan förpesta en hel familj och det är väldigt snabbt. Jag har också skrivit om familjetid som grunden till en harmonisk familj där jag bland annat länkar till den magiska stunden som har förändrat vårt familjeliv. I dag vill jag dela med mig av en idé som kan vara till hjälp för att slippa tjat och gnat på morgonen.
bild-klocka1Köp en whiteboard med inbyggd klocka och ställ båda visarna på tolv. Markera vad ni ska göra under de olika tidsspannen. Mitt förslag är ett exempel och inte något som behöver vara det rätta i eran familj. Den magiska stunden som vi kallar vår stund i början av dagen är markerad som goas. Det är när vi valt att tillgodose behovet av kontakt och närhet för alla i familjen som vill. Timvisaren är den som visar när det är dags för nästa steg. Barnen får en tydlig bild av vad som ska göras och när det ska göras. De får möjlighet att tillgodose sina behov av kompetens och autonomi och gör ni den tillsammans tillgodoses också behovet av delaktighet och samhörighet. Fyll i och prova er fram till vad som passar er bäst.
Om du inte hittar någon färdig variant kan jag tipsa om att köpa en whiteboard och en klocka som man monterar själv. Det är till och med en fördel att inte ha massa siffror som stör. Kvartsverk och visare finns att köpa på tex Clas Ohlson.
Jag har tidigare även skrivit ett inlägg om harmonisk morgon som kanske kan bidra till dig och din familj.
Lycka till
 

0 reaktioner på ”En morgon med gnat och tjat, eller inte?”

  1. Pingback: Mitt barn vägrar äta frukost! | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.