fbpx

En pappa att minnas

bloggI dag är det åttio år sedan en fantastisk person föddes. Denne person fick en start i livet som kom att påverka honom resten av hans liv. Hans föräldrar valde att utsätta honom för saker som gjorde att han aldrig fick erfara möjligheten att vara sig själv. Han fick lära sig att äta upp allt på tallriken oavsett hur det smakade och oavsett om det var mögligt eller inte. Han fick äta kall gröt i flera dagar om han inte åt upp. Han fick tidigt lära sig att skydda sitt huvud för slag. Han fick känna att han var värdelös och det gjorde att hans skolgång blev tuff med låga betyg. Han var det svarta fåret. Han hade en uppväxt som jag inte önskar någon.
Han hade kunnat kopiera sina föräldrars föräldraskap och på det sättet fört arvet vidare. Istället valde han att inte utsätta sina barn för samma behandling som han själv hade varit utsatt för. Han valde att aldrig slå sina barn. Han valde att finnas där för sina barn. Ett val som jag som dotter uppskattat mycket. Istället för att slå mig och få mig att känna mig värdelös förgyllde han min uppväxt. Han spelade fotboll med mig. Ingen kunde dribbla en boll som min pappa. Han var en av få pappor som regelbundet besökte skolan. Han kom på roliga timmen och ritade roliga ansikten sedan respekterade han mig när jag inte längre ville att han skulle komma. Han tog med mig till simhallen och fixade en privat simlärare till mig. Han gick alltid och rakade bort skäggstubb när jag ville ha en icke-stickig godnatt kram. Han tog med mig till stallet så att jag fick hålla på med hästar som var min passion. Han fixade mitt första arbete, precis som han fixat arbete åt väldigt många i vår släkt. Han såg till att kändisar skrev vykort eller ringde till mig. Han gav mig en väldigt härlig pappaförebild. Jag är glad att mina barn har fått erfara en lika kärleksfull pappa som deras morfar.
Förutom att pappa alltid försökte vara otroligt snäll mot oss så var han också snäll mot andra. Det ledde till att han till exempel arbetade varje julafton så att arbetskamraterna kunde få ledigt. Jag saknade att få spendera en hel julafton med pappa när jag växte upp men jag förstod senare som vuxen att han inte hade några goda minnen omkring julafton från sin barndom. Jag tror han flydde från mycket av det svåra han hade fått erfara. Jag är glad att vi fick möjlighet att fira julafton med honom många gånger efter att han blev pensionerad. Han och vi njöt av varje julafton tillsammans.
Jag tror att han precis som många andra som växt upp på samma sätt inte riktigt visste hur han skulle göra istället. Han kände sig lite vilsen. Hans behov hade inte varit viktiga under uppväxten och han hade svårt att uttrycka sina behov. Jag tror inte att han visste riktigt vilka behov han hade. Han hade inte varit värdefull som barn och fick då svårt att känna sig värdefull som vuxen. Han gjorde alltid allt för alla andra. Önskar så att vi hade fått möjlighet att göra allt för honom men han förmedlade sällan vad han behövde. Jag insåg väldigt sent att jag inte haft möjlighet att lära känna min pappa på djupet. Om jag frågade honom vad han ville sa han alltid: Det spelar ingen roll. Jag har skrivit mer om detta här.
Jag önskar så att han hade fått ha en fantastisk uppväxt och att jag hade fått lära känna honom ännu mer innan han dog i december 2005. Det hade helt klart förändrat mycket. Samtidigt är jag tacksam för det som hans liv har lärt mig. Han har lärt mig hur viktigt det är att behandla barn med respekt och få dem att känna sig värdefulla. Han har lärt mig att man kan bryta gamla mönster. Föräldrar har stor betydelse för sina barn och jag lovade pappa på hans begravning att jag skulle behandla hans barnbarn med respekt. Jag tänker fortsätta att hålla det löftet. Ibland behandlar jag dem inte så respektfullt som jag skulle önskat men tur nog brukar jag välja att reflektera och ta ansvar. För åttio år sedan föddes en person som betytt väldigt mycket för mig. Det är tack vare honom jag kommer fortsätta att förmedla ett föräldraskap med grund i ömsesidig respekt. Där både föräldrar och barn är ärliga med vem de är och intresserade av vem den andra är.
 

0 reaktioner på ”En pappa att minnas”

  1. Vilken fantastisk man din pappa var! En äkta vardagshjälte❤️ Tänk att kunna ge så mycket ur ett kärl som från början var så totalt tömt. Jag är övertygad om att han stolt tittar på dig och det du gör för dina barn och oss andra som får ta del av dina tankar på olika sätt.

  2. Jag har med åren insett mer och mer hur otroligt fantastisk han var. Önskar att jag sagt det till honom medan han levde. De sista dygnen låg han i koma och jag sa allt det jag borde sagt betydligt tidigare. Tack för dina värmande ord.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.