Flipperförälder: för min eller barnets skull

Språkrådet har släppt sin lista över nya ord från 2011 och jag hittade ett ord som jag tycket är viktigt att vi diskuterar:

Flipperförälder: förälder som vågar släppa i väg barnen och låta dem klara sig på egen hand (i motsats till curlingförälder)

Jag har under några år haft föräldragrupper och haft både vägledande- och coachandesamtal med föräldrar. En otroligt lärorik process.

När jag på DN:s hemsida fick läsa detta ord är det två olika kategorier av föräldrar som jag ser framför mig. Den ena kategorin är föräldrar som inte tar ansvar över sitt föräldraskap och faktiskt inte bryr sig så mycket. De låter barnen klara allt och kanske till och med låter barnet ta ansvar även över sina föräldrar. Jag har mött föräldrar som berättat om sina erfarenhet från barndomen då precis detta förhållningssätt rådde. Hur de tidigt fick klara allt själva. Ta det ansvar som egentligen skulle ha legat på deras föräldrar. Att det inte spelade någon roll om de kom hem på kvällen eller inte. Att inte ha någon förälder som fanns där om och när något hände. Att valet att inte dricka alkohol berodde på att de inte visste om någon skulle finnas där om något skulle gå snett. I denna kategori får vi barn som inte får vara barn utan alldeles för tidigt får ta ansvar som de inte ska behöva ta. Dessa barn tror jag också länge får leva med att ta ansvar över alla andra eftersom det känns så självklart för dem. Deras behov kommer i sista hand helt enkelt. Den här kategorin av föräldrar är Flipperföräldrar för sin egen skull. För att slippa vara föräldrar.

Sedan finns den kategori av föräldrar som jag förespråkar. De föräldrar som vill visa barnet att de tror på barnets förmågor. Att de utifrån barnets mognad sakta men säkert släpper mer och mer ansvar till barnet. Låter barnet prova sig fram, göra misstag och sedan prova igen. Målet är en självständig individ med stark självkänsla och självförtroende som har modet att ta ansvar. Dessa barn lär sig ta ansvar över sig själva och sitt liv. De uttrycker vad de tycker, tänker, känner, behöver och önskar. Även om deras egna behov kommer i första hand vill de veta vad andra tycker, tänker, känner, behöver och önskar. Den här kategorin av föräldrar är Flipperföräldrarna för barnets skull.

Medialänkar: DN, GPSR, VK, Vasabladet, Expressen, Aftonbladet

1 reaktion på ”Flipperförälder: för min eller barnets skull”

  1. Jag ska tydliggöra mig lite. Det är inte så att jag förespråkar kategorin Flipperföräldrar utan jag förespråkar att vi som föräldrar tror på barnens förmåga och att vi låter dem prova sina vingar samtidigt som vi finns där när de behöver oss.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.