fbpx

För en värdig ålderdom

För att kunna vara hemma med våra barn så länge som möjligt valde jag under en tid att arbeta kvällar, helger och nätter inom äldreomsorgen. Under de åren fick jag se både positiva och negativa sidor av kommunal äldreomsorg. Det fanns helt klart personal som gav pensionärerna guldkanter i vardagen men det fanns också personal som jag aldrig skulle vilja ha i närheten av mig när jag blir gammal. Självklart minns jag glädjestunder när jag arbetade ihop med min mamma och vi spontant ordnade med storsjung och fick se pensionärernas glädje eller när jag arbetade ihop med de som försökte göra allt för att pensionärerna skulle få komma ut i solen. Tyvärr var det betydligt oftare som vi inte hann med att ta ut pensionärerna och de flesta vistades inte ute ens en dag per år. Sorgligt! En kvinna utan anhöriga försökte jag förgylla vardagen för genom att ta ut henne på en av mina lediga dagar. Hon var så ovan med att gå ut att hon blev för nervös och efter upprepade försök insåg jag att promenad inomhus var det som passade henne bäst. Jag valde att sluta i äldreomsorg då stressen gjorde att jag ständigt gick med dåligt samvete över att inte ha tid att lyssna eller tillgodose deras behov i den utsträckning jag ville. Tänk att detta ändå var i mitten av 90-talet när det fanns mer personal per avdelningen än det gör idag.
bildvardsolenI dag blev jag rejält förbannad när jag läste VK. Jag läste om pensionärerna på Hammarhöjden i Bygdeå som inte längre får välja hemtjänst. De har varit så otroligt nöjda med Vårdsolen som har förgyllt deras tillvaro. Vårdsolen har sett till människan och deras behov. Pensionärerna har upplevt liv i korridorerna och musik och skratt från den gemensamma samlingssalen. Vårdsolen har lyckats både ge omsorg och bidragit till sociala tillvaron för de boende. Nu har kommunen sagt nej till förnyat avtal. Tänk om kommunen istället tagit chansen att lära sig något av detta vårdbolag. Tänk om vi visade våra pensionärer tacksamhet för allt de gjort för oss genom att ge dem en fantastisk tillvaro. Låt Vårdsolen bli en förebild! Ge våra pensionärer guldkant på vardagen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.