Förändra "måste" till "jag väljer att"

Jag tror att det är otroligt viktigt att vi tar ansvar för våra handlingar, våra val och våra känslor.När vi gör det kommer även våra barn att välja att göra det, om vi tillåter dem. I ett språk för livet av Marshall B. Marshall finns ett avsnitt som jag har haft stor nytta av och som jag gärna vill dela med mig av.
Gör en lista av allt du känner att du “måste” göra: Jag måste tvätta, städa och så vidare.
Bild1När vi handlar utifrån “måste” brukar det oftast vara utifrån några av följande anledningar:

 • För pengar
 • För att få uppskattning
 • För att undvika bestraffning
 • För att undvika skam
 • För att undvika skuldkänslor
 • Av plikt

Vilken av dessa anledningar gör du det du “måste”?
Jag tror precis som Marshall att vi vill agera utifrån en längtan att bidra till livet snarare än från rädsla, skuld, skam eller plikt.
Testa nu att skriva Jag väljer att … framför dina “måsten”. Och fyll i fortsättningen därför att …  För min del blir det Jag väljer att tvätta eftersom jag uppskattar rena kläder.
Är det något av dina måsten som du inte kan omvandla till Jag väljer att … därför att … så kan det vara värt att titta på vad det är som gör att det blir så och vad du kan göra åt det.
Jag har tidigare skrivit om måsten bland annat här, här och här.
Känns det konstigt för dig att skriva “jag väljer att” kan du prova “jag vill”.
#blogg100
 

0 reaktioner på ”Förändra "måste" till "jag väljer att"”

 1. Tack så jättemycket! Ska sprida det här inlägget vidare och göra en utskrift till mig själv som påminnelse när jag ramlar ner i ” måste-fällan.” Eller blir jagad av mitt inre “kravmonster.”

  1. Ja, den fällan är lätt att hamna i och det är bara vi själva som kan ta oss därifrån. Genom medvetna aktiva val 😉 Härligt att du gillade inlägget och hoppas att det kan hjälpa dig på det sätt som det har hjälpt mig.

 2. Ja måste är ett ord som tar extra energi. Jag har även tränat och tränar på att inte svara/tänka “Jag orkar inte…” när det egentligen är viljan som saknas. Det känns inte lika negativt och så blir det en markering för mig själv att jag står upp för vad jag vill.

 3. Känner efter en dags testande att för mig personligen funkar “jag vill” ännu bättre än ” jag väljer.” Har upptäck att även saker jag vill i min hjärna förvandlats till måsten och stressar mig.
  Istället för jag måste bjuda hem x. “Jag vill” bjuda hem x och det kommer jag göra när jag får energi och tid. Det känns inte stressande.
  Om det inte känns äkta att säga “jag vill” försöker jag med ” jag väljer” eller rent av ” jag väljer bort.”
  Den positiva innebörden i ordet “vill” lärde jag i “Män är från Mars- kvinnor från Venus.” Istället för : “Kan du hjälpa mig? – Vill du hjälpa mig?”
  Men först igår tack vare din blogg kom jag på att ordet vill har lika positiv kraft när jag säger det till mig själv.
  Och till barnen, om de svarar: ” Jag vill inte!” Så försöker jag lära mig se det som en möjlighet att utforska vad de känner och behöver. Försöker också lära mig att tillsammans med barnet hitta en lösning där vi båda känner att vi vill eller väljer.

 4. “Jag vill” fungerar också bättre för mig än “jag väljer”. I boken står det jag väljer och därför skrev jag det men nu när du uppmärksammar mig känner jag att jag inte brukar använda jag väljer utan “jag vill”. Tack för dina reflektioner.

  1. Aha, vad kul att höra! ?
   Förresten; jag har skrivit ut och satt upp gårdagens blogg på kylskåpsdörren, dels för att påminna mig själv men också som en grund för samtal med besökare som ser den.?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.