fbpx

Föreläsa i nytt format. Läskigt men möjligt. Möjligt lärtillfälle

Säg aldrig aldrig

Jag har under flera års tid hävdat att min föreläsning inte går att köra digitalt. I en föreläsningslokal händer saker i publiken och de blir lika viktiga som mig som står på “scenen”. Vår gemensamma interaktion skapar en synergieffekten där 1+1 blivit mer än 2. Så att erbjuda min föreläsning på distans har inte känts aktuellt då jag tänkt att den magiska känslan som blir när vi är i samma rum skulle vara omöjlig att uppnå.

Med lite hjälp från omgivningen och fokus på att ge en bra upplevelse

Men tack vare min man och mina barn övertygades jag om att det går att köra föreläsningen digitalt ifall vi tillsammans gjorde allt vi kunde för att skapa en så hög kvalité som möjligt på dessa digitala live-föreläsningar. Peter tog reda på så många tips och trix som han kunde hitta. Kamera, dator, ljus- och ljudprylar köptes in. Han fixade till och med en lampa utanför studion så att jag skulle kunna signalera med olika färger när jag sände, behövde hjälp och liknande. Denna funktion och flera andra finns på en panel som Peter har ordnat till mig. För att föreläsningarna skulle kunna ha lite interaktiva inslag har Peter varit med och fixat med tekniken. Otroligt värdefullt. Det har varit extra roligt att vi i ännu högre grad samarbetat i mitt lilla företag.

Träna om och om igen

Jag har nu hunnit hålla åtta föreläsningar och responsen har varit överväldigande. Positiv återkoppling har kommit från mammor, pappor och pedagoger. Jag delar några citat nedan så ni kan få glädjas med mig. Här är en bild från vår studio när jag föreläser.

Största utmaningen

Den störst utmaningen med att ställa om, förutom att acceptera att det går att föreläsa digitalt, har varit att nå ut med föreläsningarna då kostnaden till Facebook för annonsering är extremt hög. Många skulle bli förvånade om de visste hur mycket annonsering som behövs. Det var betydligt lättare att sälja biljetter till fysiska föreläsningar även om prislappen, för kunden, till dessa var högre. I höstas kostade en föreläsningsbiljett på olika orter 395 kr och vid köp av flera biljetter utgick rabatt på 50 kr per biljett. Detta skulle då finansiera lokalkostnad, rese- och boendekostnad samt ge en vinst.

Dela upplevelsen med andra

Biljetterna till min digitala live-föreläsning har jag valt att prissätta till 195 kr per person. Då det är extra berikande för familjer när båda föräldrarna deltar har vi valt att låta par delta på samma biljett ifall de sitter vid samma enhet och tillfälle. Par som vill delta på olika tillfällen samt vänner som köper mer än en biljett får istället 20 kr i rabatt per biljett.

Helhetsupplevelse med 1, 2, 3 och kanske 4

När du som deltagare bokar en plats får du ett mail med biljett men också reflektionsmaterial. Min erfarenhet är att du får ut ännu mer av föreläsningen om du innan har reflekterat kring dina egna värderingar, behov och känslor samt börjat utforska barnets behov. Sedan deltar du på föreläsningen och efteråt får du rejält med minnesanteckningar. 1. Reflektionsmaterial 2. Föreläsningen 3. Minnesanteckningar Endel väljer sedan att 4. köpa min bok och/eller boka in ett coachsamtal.

Tacksam för all hjälp jag fått och får

Då annonsering är kostsamt har det varit extra tacksamt att människor delar mina inlägg och skriver några ord om sin upplevelse av föreläsningen när de delar. Några ord om ett delat inlägg ökar spridningen rejält. Gillamarkeringar, kommentarer och taggningar har också stor betydelse för att nå ut. Så tack till alla som på olika sätt hjälper mig.

Visa din sårbarhet

När det gäller det här med läskigt men möjligt tänker jag att det är viktigt att vi vuxna delar med oss av sådana tillfällen. Att du vågar göra något fast du är osäker och rädd då det inte är säkert att du kommer klara det. Rädslan för att misslyckas. Det här är något som jag tror barn och ungdomar får uppleva ofta. De ställs konstant inför nya situationer där de kommer att blotta sin sårbarhet. Då underlättar det om de har varit med om att vuxna också känner osäkerhet och ändå provar. Det är okej att prova, misslyckas, prova igen och så vidare.

Välkommen

Jag hoppas att du vill delta på någon av mina digitala föreläsningar. Även om det är roligt att föreläsa digitalt kan jag avslöja att jag har bokat några lokaler till hösten. Det är lite skönt att ha något att längta efter även om det inte skulle bli av. Fram tills dess finns möjligheten att delta på “Se och bli sedd i mötet med barn” eller “Utforska barns behov och ge näring till självkänslan” Här är länken till dem: https://www.mariaklein.se/kurser-forelasningar/kommande-forelasningar/

Här är några citat från deltagare under 2021:

“Min man som från början var skeptisk, det är han generellt till föreläsningar, var så imponerad! Både av hur bra allt fungerade men såklart också av innehållet. Tror han fick många “aha-moments”.”

“Maria har en varm, personlig och dynamisk framtoning och delar generöst med sig av egna erfarenheter. Brilliant! Det gör föreläsningen intressant från första stund till sista minut.”

“Tack för din fina föreläsning. Har alltid sagt att jag ska vara mig själv, nu fick jag det mer bekräftat. Å det vill jag förmedla mina barn”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.