Ska lärare ge avkall på sin viktigaste uppgift, att alla elever lämnar skolan med en god självkänsla för att tillgodose de digra krav på delgivande av kunskaper som finns nedskrivna i läroplanen?
Jag läser ett inlägg gjort av en Anna-Lena Larsson som arbetat trettioåtta år som lärare. Hon beskriver i sin blogg femfemman hur hon de senaste åren fått ge avkall på att ge elever en god självkänsla. Tidigare har hon jobbat med drama, teater, musik, storylines, teman som sedan visats för föräldrar och syskon. De har varit med i tävlingar gällande kreativitet inom flera ämnen och nu hinns det inte med. Att förbereda sexorna för de nationella proven och hinna med allt vad gäller centralt innehåll och kunskapskrav samt bedömningar och betyg tar all tid.
Hon beskriver tidigare i inlägget hur hon tillsammans med sina sexor tittat på Lilla Aktuellt där de säger att det är inte eleverna som testas utan det är för att kolla om de får tillräckligt bra undervisning av sina lärare. Här kan du se ett klipp med en låt om att allt är lärarnas fel som hon länkar till.
Jag förstår hur de som kom på idén med nationella prov tänker. Att de vill säkerställa att alla elever får med sig de kunskaper de behöver men är dessa stora prov verkligen nödvändiga? Är det inte dags att lita på att pedagoger ute i skolorna har koll på vad som hinns med och inte? Är det inte dags att se till att när pedagogerna tycker att något barn ska få extra stöd så får eleven det stödet?
Jag har alltid sagt att jag hellre har en skola till mina barn där de får bevara och underhålla sin självkänsla än en skola med kunskapsinmatning in absurdum som sedan ska testat och testas och testas. Jag vill ha en skola dit mina barn vill gå därför att de är sugna på att öka sina kunskaper men utan den press på prestation som finns idag. Jag tror att när barn mår bra och känner att de är värdefulla precis som de är då blir det enkelt att lära sig massor. Barn har ett stort behov av utveckling och de har lust att lära när förutsättningar är goda. Självkänslan är grunden för utveckling av både mod, självförtroende och ansvarskänsla.
Att bli sedd och känna mig värdefull för den jag är snarare än för det jag presterar tycker jag är viktigare än att jag presterar för att vara värd att bli sedd.
Vi har ingen aning om vad våra barn ska kunna om tio-femton år men vi vet hur viktigt det är att barnen bevarar sin självkänsla genom barndomen. Med god självkänsla kommer de värna om både sig själv och andra. Med god självkänsla vågar de anta utmaningar som livet ger. Med god självkänsla vågar de tänka utanför boxen. Självklart tycker jag att skolan ska vara en plats där våra barn får möjlighet att nå sin fulla potential även när det gäller kunskap men jag tror att grunden, en god självkänsla, är viktig för att kunna göra det.
#blogg100
Pingback: Det är föräldrarnas fel!? | Maria Kleins blogg