Jag antar utmaningen #blogg100

Min blogg har undertiteln “Föräldraskapets utmaningar och möjligheter” och det är precis det här som gör att jag älskar föräldraskapet. Att föräldraskapet precis som ledarskap generellt är en process. Det är en ständig interaktion mellan föräldern, barnet och situationen. Varje barn är unik, varje förälder är unik och varje relation är unik. Vardagen fylls av både knepiga utmaningar och fantastiska möjligheter.
Under den senaste veckan har mycket av mina inlägg handlat om skrik. Varför skriker barnet och vad kan jag göra? Det är lätt att vi gör allt vi kan för att de inte ska skrika med hjälp av olika metoder tex låta dem skrika på sina rum, eller ignorering och belöningssystem istället för att faktiskt fundera på varför barnet skriker. Vad är det barnet försöker förmedla till mig? Hur kan jag se, höra, bekräfta, respektera och ta barnet på allvar? Hur kan jag förmedla det jag vill på ett sätt som barnet är mottaglig att ta emot?
Hur skulle vi göra ifall det varit en vuxen som skrek? Ömsesidig respekt handlar om att behandla andra så som vi själva vill bli behandlade men ibland missar vi detta med våra barn. Jag minns en förälder som sa: Varför är jag mer respektfull med mina medarbetare än mina barn? Det blev en härlig diskussion omkring detta på den föreläsningen.
Alldeles för ofta pratas det om barn som om de är ute efter makt och vår uppgift är att minsann visa dem vem det är som har makten. Sist ut har det varit Eberhard som totalt missar nyanser i sin bok När barnen tog makten.
Min vision är att alla barn ska bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar. Att de ska få uppnå sin fulla potential och nå sina drömmar.
När jag träffar föräldrar på mina kurser och föreläsningar så känner jag att det finns stora möjligheter att barn kommer att uppleva denna vision. Föräldrar är fantastiska.
Bild1Jag kommer under 100 dagar att anta en utmaning som jag tror kommer att utveckla mig som förälder men också som person och företagare. Jag ska skriva ett inlägg per dag i 100 dagar. Har ni tips på vad ni vill att jag ska skriva om får ni gärna mejla mig på info@mariaklein.se
#blogg100
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.