fbpx

Jag bryr mig inte om hur mycket du vet, förrän jag vet hur mycket du bryr dig om.

Jag vet att jag har skrivit om det här förut men det tåls att tas upp igen.

Jag vill att barnet lyssnar på mig.

Jag vill att barnet gör det jag säger åt det att göra.

Jag vill att barnet kommer när jag ropar.

Jag vill att barnet kliver upp på morgonen utan tjat.

… listan kan göras lång, eller hur?

Jag tycker det är otroligt viktigt att vi föräldrar blir tydliga med vad vi tycker, tänker, känner, behöver och önskar MEN om vår omgivning ska uppfylla våra önskningar behövs något mer. Vi behöver ägna tid åt att ta reda på vad vår omgivning försöker förmedla till oss.

Var på en föreläsning med Anna-Carin och hon berättade att hon mött många föräldrar som tex sa att deras barn inte lyssnade på dem. Då sa hon: Vad skulle de höra om de lyssnade?

En otroligt tänkvärd mening.

Måste ni alltid bråka, kan ni aldrig vara sams?

Vad förmedlar vi med denna mening? Är det tilltro till barnens förmåga? Vilka förväntningar har barnen att leva upp till? Har någon hört talas om Självuppfyllande profetia?

Måste de bråka – eller vill de bråka?

Är bråka det negativa som vi är vana att det är, eller är det ett sätt att träna …

Bråkar de alltid – eller bråkar de x gånger per dag?

Är de aldrig sams eller är de sams x del av dagen.

Får de behovet att kontakt tillfredsställt under dagen?

Hur ofta bråkar vi själva? Om bråka är att göra livet lite besvärligt för någon annan. Tänk om barnen sa:

Måste du alltid gnälla, kan du aldrig vara nöjd?

Om det blir många konflikter per dag, fundera på om det faktiskt är så att barnen är otroligt trött och slut efter en dag på förskolan eller skolan. Kanske är det så att barnet faktiskt behöver vila eller sova ordentligt under dagen för att vara på topp när det är dags att vänta på att middagen blir serverad. Må hända att barnet somnar senare på kvällen men en större del av er tid tillsammans blir åtminstone positivare om barnet är piggt.

När barnet känner att du är genuint intresserad av dess välmående så kommer barnet att bli mer intresserad av ditt välmående.

1 reaktion på ”Jag bryr mig inte om hur mycket du vet, förrän jag vet hur mycket du bryr dig om.”

  1. Jag skriver mina inlägg minst lika mycket till mig själv. Jag behöver påminnas om vad som är viktigt i livet framförallt när julstressen närmar sig. Att visa omtanke, bekräfta och ge barnen av vår tid är den allra bästa julklappen ändå tar julhandeln över och kontakten med barnen blir lidande. Kontakt baserad på empati och ärlig blir inte alltid det självklara. Sköt om er och ha en riktigt lekfull jul och ett fantastiskt gott nytt år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.