fbpx

Jag "måste" träna!

Anta att du har ett trevligt samtal med din bästa vän. Du tittar på klockan och inser att du “måste” åka iväg till träningslokalen eftersom du bokat in ett träningspass.
-jag “måste” åka iväg och träna. Du visar med hela kroppen att det här inte är något som du egentligen vill.
Vad skulle din vän göra? Uppmuntra dig att åka iväg på träningen eller komma med ett förslag om att göra något trevligt tillsammans istället (umgås)?
Det här dilemmat möter många av våra barn dagligen. Skillnaden är att deras kära mamma eller pappa “måste” åka i väg och jobba. Med tanke på alla fina ord som mamma och pappa brukar beskriva förskolan på är det självklart att det är där de ska stanna. All personal är ju så trevlig och det finns kompisar att leka med och det är så roligt där.
Barn har svårare att uttrycka vad de känner men jag tror att de känner ett stort ansvar över att skydda sina föräldrar från att “måsta” jobba.
Vi föräldrar behöver ta ansvar för våra val och stå för dem.
-Jag vill åka och jobba.
Självklart är det viktigt att vi först erkänner att vi gärna skulle umgås med våra barn och att vi tänker på dem på dagarna. Om det är så. Självklart ska vi visa empati över barnets känslor. Vi kan också berätta hur vi gör när vi saknar dem. Att vi tex brukar titta på foton av dem eller liknande. Vi kan också se till att barnen har möjlighet att hitta sätt att minnas oss under dagen om de vill. Kanske ett collage med bilder på familjen. Det är också viktigt att barnet får vara ledsen om det vill, vi behöver inte avleda osv. Barnet kan få berätta hur de vill göra.
Men när vi väl ska gå så tror jag att vi gör barnet en tjänst genom att ta ansvar för vårt val.
-Nu vill jag gå och jobba eller jag tycker det är viktigt att komma i tid så nu vill jag åka. Det finns säkert fler sätt att uttrycka det hela på. Se dock till att du har gott om tid för att kunna lämna barnet utan att stressa. Ibland kan det vara skönt för barnet att du har tid att gå in en stund. Du vet bäst vad ditt barn behöver.
Jag tror också det är viktigt att vi tar oss tid när vi hämtar barnet. Att vi visar respekt för deras dag. Att de får möjlighet att avsluta leken osv.
När jag tänker på det här att vi “måste” jobba så brukar jag också tänka på vad vi förmedlar till våra barn. Vi motiverar dem med att gå i skolan för att de ska få ett jobb. Om jobb bara är ett “måste” kanske det inte är så inbjudande att nå det målet.
 

0 reaktioner på ”Jag "måste" träna!”

  1. Pingback: Mål med föräldraskapet del 5 9/100 #blogg100 | Maria Kleins blogg

  2. Pingback: Förändra ”måste” till ”jag väljer att” | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.