fbpx

Jul utan stress

bildjulklapparÄr det möjligt att fira jul utan stress? Ja, jag tror det. Jag upplever att våra jular de senaste åren har varit ganska fria från stress. Jag utgår ifrån att det inte är mängden julklappar som har betydelse och inte heller att det är helt rättvist. Olika barn har olika behov och därför kommer julklapparna var olika många och värdet på dem olika. Jag utgår också från att vi kan fira jul utan att hela huset är dekorerat med julpynt. Däremot får jag erkänna att jag i år åkt iväg med vår tolvåring och införskaffat en stjärna som hon trivs med och då köpte vi även en julstjärna åt nioåringen som nog är den som är mest uppmärksam på eventuella orättvisor just nu. Jag utgår ifrån att det blir en härlig jul även om allt som ska finnas på ett julbord inte finns med. Hittills har vi klarat oss väldigt väl med de rätter vi har haft med och vi gör det nog i jul igen.
När julen närmar sig tänker jag mest på det faktum att jag ska få fira jul tillsammans med alla i min familj. Sonen som flyttade hemifrån för alldeles för länge sedan kommer hem och stannar i nästan tre veckor. I vår familj har vi räknat ner till hans ankomst snarare än dagarna fram till julafton. Alla längtar och ser fram emot att få umgås med honom även denna jul. Vi ser också fram emot att få träffa resten av hans familj, hans fästmö Amanda och deras två kattor. När jag väl publicerar detta inlägg har han anlänt och katterna har funnit sig till rätta i den nya miljön.
En uppskattad jultradition i familjen är att tillsammans välja gåvor som vi skänker till andra familjer genom Unicef.
Berget under granen kommer att vara mindre än tidigare år eftersom vi i år valt att endast köpa sådant som vi tycker att barnen har behov av och det är ju faktiskt inte så mycket. De har ju de mesta redan. OK, det kanske blir något paket som är köpt mer med tanke på lust än behov eftersom det faktiskt är barnens jul. B, 4 år har till exempel önskat sig en ytterligare Blixtenbil, det blir en neonfärgad. (PS! Lite intressant att se på B:s önskelista. Precis som flera andra av hans syskon är han rätt ointresserad av att rita så han ritar däcken till Blixten men inte resten av bilen.)
Mycket av vår julstress tror jag beror på alla våra krav på oss själva och andra. Då tänker jag att det är tur att vi själv kan välja vilka krav vi vill leva upp till och att vi kan välja att acceptera att andra väljer vilka krav de vill leva upp till.
Jag önskar er alla en lekfull jul med tid tillsammans. Det är ju trots allt tiden tillsammans som är mest värdefull.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.