Kommunicera med liten genom babytecken!

Jag gillar att våra barn har känt att de kan kommunicera med sina småsyskon redan när de är nyfödda. Att när de räcker ut tungan åt den lille/lilla får de respons, dennes tunga kommer också ut. Det krävs en hel del tålamod eftersom den inte kommer sekunden efter utan det kan vara en viss fördröjning. Endel som varit hem till oss blir lite förvånade över att de får räcka ut tungan, och därmed tyckt att det varit ännu roligare.
När våra små ligger på skötbordet kan stunden ägnas åt mer än bara blöjbyte. Den stunden kan bli en stund när vi når en härlig kontakt. Vi kan berätta vad vi ser och vad vi tror barnet försöker förmedla. Du verkar tycka att det är skönt att få ligga naken en stund. Jag ser att du blir glad när du får en torr blöja. Kommunikationen fortsätter under hela dagen. Vi kan sätta ord på det vi ser och vad vi tror barnet känner, vi kan sätta ord på barnets behov och vad vi tror att de behöver för att få behovet tillgodosett.
När vi går på promenad med den lille/lilla är det lätt att vi hamnar i samtal med någon annan genom vår mobil men det är otroligt viktigt att vi också tänker på den viktiga kommunikationen med vårt barn. Att vi tillsammans kan upptäcka världen. Vara i nuet.
Bild1Något som jag har uppskattat att göra med barnen och som jag känt har hjälpt barnen, är att kommunicera med teckenspråk. Innan de har förmågan att kommunicera med oss genom ord kan vi kommunicera med tecken. Vi pratar samtidigt som vi visar olika tecken. Dessa tecken kan de sedan använda för att kommunicera med oss. jag har förmedlat ett ganska begränsat ordförråd men det har räckt långt. Tecknen för trött, hungrig, törstig, dricka, äta, boll, hund, katt, gott och andra väldigt enkla ord. När jag nu skriver tänker jag att jag också skulle ha tränat på tecken för känslor som arg, ledsen, glad och så vidare. Det hade garanterat berikat oss ännu mer. Förut trodde man att man skulle skapa försening i barnets språk om man använde sig av tecken men nu tror jag det visats sig mer och mer stärka språkutvecklingen. Precis som barn kan lära sig flera språk och det är berikande snarare än begränsande är teckenspråk detsamma. Läs gärna mer om Babytecken-det perfekta sättet att kommunicera med din baby.  
#blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.