fbpx

Kvalité före kvantitet

Jag tycker att kvalité är så mycket viktigare än kvantitet. Hellre lite och bra än mycket och mindre bra. Utmaningen med 100 inlägg på 100 dagar har varit otroligt givande för mig men jag får erkänna att det inte alltid är lätt att producera ett inlägg med kvalité varje dag. För mig har det varit en utmaning, då skrivande inte varit min starka sida genom åren, och därmed också en fantastisk möjlighet att utveckla just denna sida.
Bild1Att producera ett inlägg per dag har därför varit både utmanande men också otroligt givande. Jag har vid de flesta publiceringarna varit stolt över att jag tänkt igenom och förmedlat det mitt hjärta känner när det gäller våra allra viktigaste relationer.
I dag valde jag att publicera ett inlägg utan att riktigt läsa igenom det med kritiska ögon. Tack och lov kontaktade en läsare mig och beskrev hur hon uppfattade mitt inlägg och hur det inte riktigt kändes som något jag skrivit. Vid en genomläsning kände jag att det nästan var som om en författare som jag har väldigt svårt för hade suttit vid tangentbordet. Texten var hård och saknade den omtanke och kärlek till barn som jag känner. Jag har valt att ta bort inlägget och kanske publicerar det senare men med mer genomtänkt text.
Jag vill tacka er som väljer att läsa mina inlägg och också väljer att ifrågasätta det ni läser. Jag är öppen för reflektioner och lär mig mycket av det utbyte som olika åsikter bidrar med. Jag värdesätter att ni tar er tid att läsa och ska se till att framtida inlägg är genomlästa med mina kritiska ögon innan jag publicerar.
Jag önskar er en härlig kväll!
#blogg100

0 reaktioner på ”Kvalité före kvantitet”

 1. Vill bara tacka dig så jättemycket för din blogg! Jag bloggar inte men “ramlade” över din sida eftersom jag har Gordon Neufeldt som sökord på Google Alert.
  Ju fler inlägg jag läste ju mer förundrad blev jag! Vi tänker så lika!
  Du skriver att du har kurser i Aktivt föräldraskap, är de baserade på Thomas Gordons böcker? De böckerna revolutionerade vår syn på barnuppfostran!( för 20 år sen) Tyckte det var så tråkigt att ingen spred vidare hans budskap i Sverige. Men du tycks ha gjort. Fantastiskt!
  Dagen innan du skrev inlägget om “barnist, ja visst !” så ” kom jag på” det ordet; trodde jag. Gissa om jag fick stora ögon när jag såg ditt inlägg!
  Nästan alla författare du skriver om är mina inspirationskällor också! Men jag saknar Ross Greene, om du inte läst hans böcker vill jag verkligen rekommendera dem.
  Reflekterade först idag över att din bild på ett litet & ett stort hjärta är samma “signatur” jag använder när jag messar. En märklig känsla att vi är så på samma våglängd i smått som i stort!
  Tack för den upplevelsen & för att du sprider den här viktiga kunskapen om relationer mellan barn och vuxna.
  Kram, Camilla

  1. Vad glad jag blir av att läsa din kommentar. Aktivt Föräldraskap finns sen över 15 år i Sverige och grunden liknar Thomas Gordon. Michael Popkin är den som gjort programmet i USA. Ross Greene är även en författare jag inspireras av. Delar av min föreläsning kommer från hans bok Explosiva barn. Brukar ibland ta upp om hans tre korgar också. Stor kram och ett varmt tack för din kommentar.

  2. Kan du inte berätta lite mer om din erfarenhet av Aktivt föräldraskap? Jag blir nyfiken. Har träffat på en kvinna tidigare som gick Aktivt föräldraskap (Thomas Gordons variant) när det introducerades i Sverige. Jag kan rekommendera boken “Frigör barnets potential och din egen” av Agnetha Birgersson. Då kan du se hur Aktivt föräldraskap i dag förmedlas. Kram, Maria

 2. Förstår till fullo att det är svårt hinna få till ett inlägg om dagen med tanke på hur gedigna, genomtänkta och välformulerade dina inlägg är! Och ofta långa, jämfört med mycket annat i bloggosfären… Bra att ens försöka med ett om dagen…! Fortsätt skriv- i din takt! Du har så mycket bra att förmedla…

  1. Tack för dina uppmuntrande ord. De gav mig extra energi idag. De fick mig också att skala av lite från mitt material som jag ska använda på lördag. Jag kommer att ha en träff till med det härliga gänget så jag flyttade material till nästa träff.

 3. Vilken glad överraskning att jag fick två extra svar! Tack så jättemycket!
  Tack också för lästips! Är alltid på jakt….
  Min erfarenhet av Aktivt föräldraskap är att den räddade vår son från en auktoritär och sträng mamma!
  Han var hyperaktiv, förstod inte de sociala koderna och förstod inte vitsen med att följa instruktioner. Jag blev mer och mer desperat! Försökte med straff: typ ingen tv och serietidningar osv. men det hjälpte naturligtvis inte. När han var i sjuårsåldern fick jag tipset om Gordons bok. Kommer i håg hur jag ” deklarerade ” för honom att nu blir det inga fler straff! Jag försökte tillämpa de tre redskapen så gott jag kunde: aktivt lyssnande/ jagbudskap och båda vinner.
  Det blev en vändpunkt för hela familjen! Är så tacksam!
  Jag är enbart självlärd men försöker verka i liten skala bland släkt och vänner för att stötta både stora och små.
  Undrar om du skulle vilja hjälpa mig med en fråga jag fick igår? En mamma med adhd-problematik vars dotter ( 5 år) har liknande problem att brottas med frågade mig vad jag tyckte om att hon börjat ge sin dotter guldstjärnor eller annan belöning när hon uppfört sig bra.
  Hur förklara jag enkelt för henne nackdelarna med belöningssystemet? Vad kan jag ge henne för alternativ med tanke på hennes egen explosivitet? Med hennes begränsningar är det ju inte lätt att använda de tre redskapen, tre korgarna eller vara proaktiv.
  Har läst ditt inlägg om belöning och ignorans men undrar om du vill skriva ett inlägg till som på ett mycket enkelt sätt kan hjälpa föräldrar med egen ” problematik” att förstå att även om straff, muta och belöning kan verka som en bra “snabbfix” eller som det enda alternativet så kommer det bara att ge fler problem, inte färre.
  Tack för att du finns!

  1. Tack för dina uppmuntrande ord. Det allra bästa om hon inte fixar skriven litteratur kanske deltagande på en föräldrakurs kan vara något. De som går föräldrakurs hos mig läser inte alltid litteraturen och det går alldeles utmärkt ändå. Kolla vad de finns för föräldrakurser i er kommun och se om det kan vara något. Se om ni kan hitta någon föreläsning att gå på eller liknande. Att finnas där som vän och lyssna bidrar säkert till hennes liv och hennes föräldraskap. Kanske kan kontakt med tex Attention hjälpa. Där finns säkert kunskap som kan bidra. Hjälpmedelscentralerna brukar kunna ha material som kan hjälpa för att skapa ordning i vardagen vilket kan underlätta. Jag ska kolla upp om det finns mer man kan göra.

   1. Jag gillar Petras inlägg massor och min senaste kurs baseras på hennes bok 🙂 Vi är båda kritiska mot belöningssystem. Jag tror att om man har svårt att ta till sig text så är inget av våra inlägg lämpliga men om man har en vän som på ett respektfullt sätt bollar kanske det går att hitta en lösning. Då kan den som bollar med personen har inläggen som grund.

 4. P.S. Glömde säga att varför det känns så viktigt för mig att hitta ett enkelt sätt att formulera mig på är för att den här mamman inte kan tillgodogöra sig skriven text. Kan alltså inte tipsa henne om bra böcker. Dessutom kan vi inte ha en fortlöpande dialog om ämnet. Hennes självkänsla som förälder är så skör så jag kan inte ge råd utan “inbjudan.” Får bara en eller två chanser per år då hon blir desperat och faktiskt vill höra vad jag tycker.
  Så de få chanser jag får vill jag använda optimalt!

 5. Tack Maria för tipsen, men hon är inte redo för något av de förslagen. Hon och dottern har dessutom inte fått några diagnoser; det är bara min egen bedömning och hennes egen misstanke.
  Tack också Queen Tiara för bloggtipset! Jag får förklara så gott jag kan med utgångspunkt från det och annat jag läst, egen erfarenhet och det sunda förnuftet.

  1. Jag tänker att du som vän betyder mycket för henne och hon verkar ju vilja veta vad du tycker. Då är hon ju öppen för dina tankar. Jag tänker att du kanske kan få några idéer från en bok som heter Pedagogiska strategier. Det är en handbok för DAMP/ADHD Problematik. Det är ett par som har skrivit den och den är fylld med tips. författarna heter Christina och Jens Axengrip. Där finns råd som både mamman och dottern kan ha nytta av. Jag är helt säker på att du på ett respektfullt sätt kan tipsa henne om saker ur den boken. Jag tror också det är viktigt att inse att alla kan inte ta till sig det som vi själva tycker är så självklart. Då får vi fokusera på det lilla. Om guldstjärnor får mor och dotter att ha en mer harmonisk relation kanske det är det som just den relationen behöver just nu. Sedan kanske de kan hitta andra sätt att nå varandra. Små små steg. Sedan det viktigaste av allt om vi vill hjälpa någon är att vara goda lyssnare, vilket jag är säker på att du är. Lyssna på hennes tankar omkring det hela och se om du med din nyfikenhet för hennes tankar och känslor kan hitta nya vägar. Om hon som du skrev inte riktigt tror på sin förmåga som förälder så är ditt lyssnande guld värt. Att det hon säger är viktigt för dig. Om du som garanterat är en person som hon ser upp till lyssnar då stärks hennes självkänsla och självförtroende.

 6. Tack! Kändes skönt att du skrev: “Om guldstjärnor får mor och dotter att ha en mer harmonisk relation kanske det är det som just den relationen behöver just nu. Sedan kanske de kan hitta andra sätt att nå varandra.”
  Befriande! Det hjälpte mig att släppa föreställningen att jag måste komma med det “perfekta” svaret.
  Tack för påminnelsen om lyssnandet, det är alltid nåt jag måste jobba på eftersom jag är lösningsorienterad och så gärna vill förmedla allt bra jag lärt mig.
  Tack för boktipset, låter som det bästa tipset för mig just nu! Har gett den som inköpsförslag på vårt bibliotek. Får se vad de säger, de brukar nappa på mina förslag. ?

 7. Jag har inte läst den på några år men kikade igenom den nu och det såg ut som en bok som är lätt att ta till sig. Läs gärna Petras bok “Med känsla för barns självkänsla” om du inte gjort det. Den går att använda som tipsbok för oss som är lösningsfokuserade. Det är bara att byta ut barn mot vän.

 8. Tack igen för ännu mer tips! Fantastiskt att få tips och råd istället för att vara den som ger det!
  Läste igen om vad du skrev om lyssnandet, dina formuleringar är precis det jag behövde! Tror absolut de kommer hjälpa mig att bli en bättre lyssnerska.
  Har skrivit upp : “Lyssna på hennes tankar omkring det hela och se om du med din nyfikenhet för hennes tankar och känslor kan hitta nya vägar och….att det är guld värt att det som hon säger är viktigt.”
  Att jag har ordet ” nyfikenhet” och “viktigt” i bakhuvudet istället för “lösningen” medan en annan person talar tror kommer att hjälpa mig lyfta mitt lyssnande till en ännu högre nivå. Tack snälla! Ibland kan bara ett par ord åstadkomma ett stort perspektivbyte. ???

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.