Ledande fråga med oväntat svar

bildfordonVår son är fyra år och går 28 timmar i veckan på förskolan. Han har fantastiska förskollärare och det är en väldigt harmonisk grupp. Han gråter aldrig vid lämning utan är väldigt glad över att ha kommit dit samtidigt som han är glad när jag kommer och hämtar honom. Han har under en ganska lång tid haft många lekar på gång med kompisarna i gruppen och verkar trivas väldigt bra.
Efter att ha varit mycket hemma under sportlov och påsklov har viljan att vara hemma hellre än att gå till förskolan ökat. Han vill gärna vara hemma men när han är hemma vill han konstant spela TV-spel och har svårt att hitta något att leka med. Då han inte får spela spel frågar han: När får jag spela?
I dag tänkte jag låta honom få sovmorgon så vi tog det lugnt på morgonen och sedan hade jag ett uppdrag som jag skulle ta hand om ca 25 minuters bilresa från hemmet. Jag tänkte att han självklart kunde följa med på denna resa som skulle då ta ca en timme samtidigt så tänkte jag att han skulle ha ännu roligare på förskolan jag berättade att han hur som helst skulle vara på förskolan några timmar men att han kunde få två val under den närmaste timmen. Frågan jag ställde honom innehöll värderingar och var väldigt ledande.
Vill du åka till förskolan och ha roligt med dina kompisar eller ha tråkigt i bilen med mig? Han valde ha tråkigt i bilen med mig. Tänker på Eberhard som säger att hans treåringar alltid väljer kompisar framför föräldrarna 🙂 Det fanns naturligtvis inget självändamål med att bilfärden skulle bli tråkig så ganska snart kom B på att han skulle titta på lastbilar och långtradare. Vi funderade på vilka skillnader det är på lastbilar och långtradare och blev inte mycket klokare av att titta på wikipedia. Är lastbilar alltid öppna? Vad kallas i så fall de fordon som är stängda men inte dubbellängd? Är långtradare både de som har vagn och de som är långa utan att ha vagn? Det blev många funderingar så här på morgonen. Är det någon som vet vad fordonet på bilden heter, tar jag tacksamt emot svar så att sonen kan få veta vad det heter.
#blogg100

0 reaktioner på ”Ledande fråga med oväntat svar”

  1. Min treåring väljer förälder och tråkigt före förskola och kompisar alla gånger, å ena sidan kan det oroa mig att hon inte trivs på förskolan men jag tror att det snarare handlar om att hon trivs med oss och det känns normalt att ett så litet barn väljer sina primära anknytningspersoner först. Tror förresten maskinen kallas dumper 🙂

    1. Jag tror precis som dig Catarina, att det inte handlar om att de inte trivs på förskolan utan att de trivs med att vara med oss. Tack för Dumper, då vet jag vad jag ska svara när han frågar. Hans idol på förskolan hade sagt att det var en trucker och jag visste inte om det var det.

  2. Härligt inlägg! Även jag har en 4-åring hemma och jag tycker att hon ofta (i princip alltid) att vara med mig istället för kompisar. Vare sig det handlar om att gå till tvättstugan (då hon älskar att moppa golvet) eller skura badkaret (“åh får jag verkligen skura badkaret?! Tack snälla mamma!”). Eberhard kan dra något gamalt över sig, tycker synd om hans barn och funderar på vad han skickat med dem ut i livet egentligen…
    Som svar på din fråga så tror jag att det är en “dumper” på bilden och jag hade spontant klassat den som ett arbetsfordon eller en entreprenadmaskin snarare än en lastbil (pappa hade grustag när jag växte ut så jag åkte tidigt med i lastaren) men jag har inga direkta fakta att hänga upp det på… 🙂

    1. Jag kunde inte riktigt förstå vad han menade när han skrev så om treåringar. Jag har träffat så många föräldrar genom åren och de flesta barnen vill ju gärna vara med sina föräldrar. Ibland kanske mer än vad föräldrarna orkar ibland 😉 Kompisar är härliga men föräldrar är på något sätt tryggheten. Att läsa Gordons bok om att våga ta plats i ditt barns liv var som värsta motpolen till Eberhard.

  3. Jag tror också att det är en dumper. Eller som min son kallade dem som barn “beisjutt”. Jag höll på att leta ihjäl mig när han förebrående undrade var hans “beisjutt” var…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.