Magisk stund håller över tid
Tänk vad tiden går fort. När jag skrev mitt första inlägg om “Magiska stunden” hade vi fortfarande ett barn i förskolans värld och hade haft dessa stunder under flera år. Nu går det yngsta barnet i årskurs fem.
Återkommande utmaning
Jag möter ofta föräldrar med både små och större barn som inte får den bra start på morgonen som både vuxna och barn mår bra av. Jag tänkte därför uppdatera mitt ursprungliga inlägg med nya insikter under de år som varit och berätta hur våra morgnar varit.
6.46 går startskottet
Vår alarmklocka ringde 6.46 och de som skulle iväg till jobb och skola var ute genom dörren ca 7.40. Oftast var alla på glatt humör och det skojades en hel del på väg ut i bilen och musikvalet för resan brukade vara ett vanligt samtalsämne.
När Peter var på affärsresor brukade jag promenera med B till förskolan och då lämnade vi huset 7.30. Promenaden till förskolan brukade vi försöka göra lustfylld. Vi pratade och busade för att göra övergången mellan hemmet och förskolan så smidig som möjligt. När han var liten brukade jag plocka upp honom i famnen från grinden till förskoledörren. Jag upplevde att de gånger han gick själv hann han börja tveka ifall han verkligen skulle gå till förskolan eller inte. Väl i min famn kunde våra samtal fortgå hela vägen fram och vi fick möjlighet att gosa lite extra. Något mer som jag upplevde gjorde morgnarna lättare var att jag inte pratade så mycket om förskolan utan fokuserade mer på att vi fick en bra stund på vägen dit.
Rutiner hjälpte även om jag egentligen inte var så förtjust i rutiner
Vad är det som gör att våra morgnar var så sköna? Det finns några saker som hjälpt oss genom åren. Jag som egentligen inte gillar rutiner kan nu med perspektiv konstatera att rutinerna hjälpte oss en hel del. “Magisk stund”, gå till frukostbordet, äta frukost, duka bort, någon fixar tandborstar, borsta tänderna, klä på sig, ta med den packade skolväskan (otroligt smidigt att packa på kvällen innan), påminnelse vid dörren om att ta med nycklar, väska och ipad). När barnen var yngre upplevde vi att det var allra bäst om varken TV, dator eller mobil användes på morgonen. Vi påbörjade heller inga lekar som kunde göra det svårt att avbryta för avfärd. Vi gjorde det mesta tillsammans och brukade vara klara ungefär samtidigt.
Magiska stunden var grunden
Det som jag tror skapade förutsättningarna för våra sköna morgnar var det som startade hela dagen. Vår “magiska stund” som yngsta sonen döpte den till den där morgonen för sju år sedan. Vi började varje morgonen med att tillgodose allas behov av kontakt och närhet och lite lek och bus. Denna stund fanns många år innan denna morgon men det var där och då namnet skapades.
Varje morgon under väldigt många år brukade jag vissla när klockan hade ringt. En vissling som jag använde när jag höll på med hästar. Den visslingen som berättade för hästarna att nu var det dags att gå in från hagen eller nu kommer Maria och ger oss lite kärlek.
Istället för att hästar kommer galopperandes brukade våra barn komma galopperande på morgonen. Okej, lite överdrivet eftersom en del masade sig fram till sängen.
I vår stora säng som bestod av två 1.20:s sängar samt en säng på 90 cm rymdes hela familjen. Där kramades vi och hade det mysigt tillsammans. Mest attraktiv var naturligtvis minstingen som alla ville ligga nära och mysa med. Där låg han med vällingflaskan och mös över hur många som ville ligga närmast honom.
Familjesängen var redo för mys när som helst
Ja, familjesängen var ständigt obäddad som på bilden. Så såg det ut hos självaste familjecoachen 🙂 Den var alltid redo för lite mys oavsett tid på dygnet. Jag kommer ihåg en gång när MN var elva år och gosades på kvällen med B som då var 4 år. Plötsligt hör jag B säga: “Tyst, jag vill sova”. MN smög ut och B somnade.
“Önskestund”
På helgerna hade vi för många år sedan något vi kallade för önskestund. Alla i familjen fick önska att vi gjorde något under dagen. Önskningen skulle inte kosta pengar. När önskningarna var gjorda var det upp till oss alla att försöka få önskningarna att slå in. Ett uppskattat sätt att förgylla våra dagar med och för varandra.
Allt har sin tid och nu är det lite annorlunda i familjen.
Vi har klockan ställd lite senare eftersom Peter inte längre behöver åka i väg till jobbet utan arbetar hemifrån. Han går upp strax efter 7 och gör frukost till “minstingen” som numera är 11 år. När det är vanliga skoldagar äter vi frukost tillsammans men med all distansundervisning äts frukost lite olika tider. Jag skjutsar de stora barnen till skolan allt från 7.40-13.30 då buss inte känns så bra idag. Tur att vi har en elbil. Mobiltelefoner är numera vanligt förekommande i familjemedlemmarnas händer. Men vi fortsätter att ha trevliga morgnar och kommer i väg i tid. När det gäller TV, mobiler och liknande så upplevde jag att barnen, när de var små, hade svårt att avsluta för att gå till förskolan/skolan. De skapade mer frustration och kaos än vad någon av oss behövde på morgonen. Innan jag avslutar inlägget vill jag dela med mig av mina tankar när det gäller frukost.
Njut av frukosten
Det är så lätt att matsituationer blir en kamp mellan barn och vuxna. Vuxna som bestämmer vad och hur mycket barn ska äta och barn som försöker få sitt behov av autonomi tillgodosett. Försök så gott det går att inte ge dig in i denna konflikt, den kan leda till att barnen inte längre vill sitta vid köksbordet när du är där.
Du som vuxen bestämmer vad som ska finnas på frukostbordet men låt barnet avgöra vad, av det som erbjuds, som det vill äta och hur mycket. Frukosten är ett av våra viktigaste mål och jag tror att vi alla vill att barnen ska få i sig så många näringsämnen som möjligt. Men när vår kontroll tar över kommer barnets behov av autonomi göra att de motarbetar vår godhjärtade vilja att få dem att äta. Jag vill vara tydlig med att det såklart kan finnas medicinska anledningar till att du som vuxen behöver styra barnets matintag men tänk då på att försöka skapa möjlighet för barnets behov av autonomi på så många andra sätt som möjligt. Och visa förståelse för att det inte känns bra för barnet att inte få bestämma själv.
Se till att stunden på morgonen innan ni skiljs åt för förskole-, skol- och arbetsdag blir en stund som ger er energi som räcker tills ni ses igen.
Numera föreläser jag digitalt. Du är välkommen att boka din plats på någon av mina digitala föreläsningar här.