Mål med föräldraskapet del 5 9/100 #blogg100

Bild1I går skrev jag om att ta ansvar och inte bli ett offer. Idag fortsätter jag på samma tema. Om vi som föräldrar har målet att våra barn ska bli ansvarstagande vuxna behöver vi vara deras förebilder i detta avseende. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att jag måste träna. Hur vi framställer oss själva som offer för omständigheter. Som om någon annan har tvingat oss till olika saker. I det inlägget tog jag upp vilket ansvar jag tror vi lägger på våra barn när vi som offer väljer att lämna dem på förskolan (precis som Alex). Nu tänker jag ta upp en annan aspekt.
Vilka “måsten” har vi? När jag ställer den frågan på mina föreläsningar brukar jag få svaren: Städa, tvätta, laga mat, jobba och så vidare. Min motfråga blir då: Är det helt säkert att du måste? Om vi till exempel väljer tvätta kläder. Jag hävdar att vi har flera val när det gäller det här med tvätta kläder. Vi kan välja att tvätta kläder när de är smutsiga. Vi kan välja att ha samma kläder på oss hela tiden så att vi inte behöver tvätta. Vi kan välja att slänga dagens kläder i en sopkorg istället för en tvättkorg och köpa nya kläder. Alla dessa val har olika konsekvenser. Att gå i samma kläder hela tiden kan få konsekvensen att människor tar avstånd i från oss för att vi luktar illa. När jag skriver detta drar jag mig till minnes en diskussion jag hade med min tonårsdotter för några år sedan. Jag föreslog att det kanske var dags att duscha varpå hon säger: Men mamma du borde vara glad. Den här lukten håller killarna på avstånd. Sant, men samtidigt finns det ju andra som vill vara nära dig vid matbordet (läs mamma) men som får svårt att känna lukten av maten. Sant, svarar hon och går och duschar. När det gäller att kasta kläder istället för att tvätta blir konsekvensen att det blir väldigt dyrt och framförallt ur miljösynpunkt förkastligt.
Det gäller att hitta vad som motiverar oss att göra det vi vill. Jag vill tvätta kläder eftersom jag uppskattar att kunna sätta på mig nytvättade kläder som inte luktar svett och jag vill att mina barn också ska få ha rena kläder. Att tvätta underlättas av att alla familjemedlemmar väljer att lägga sina smutsiga kläder i tvättkorgarna. Konsekvensen av att lägga tvätten på golvet är att kläderna inte blir tvättade. Det finns saker att göra för att underlätta att bland annat kläder hamnar där de ska. Jag beskriver ett exempel här. Jag ska tillägga att min man också gillar nytvättade kläder så han tvättar också i vår familj.
Hur kommer det sig att jag skriver om det här när det gäller Mål med föräldraskapet. Jo, för en sak som jag tycker hör till när det gäller att ge våra barn rötter är just ansvarsbiten. Att vi tar ansvar för våra val och de konsekvenser som våra val leder till. Att ta ansvar handlar om personligt ledarskap och kan vi ge det vidare till våra barn då är mycket vunnet. Det här är också kopplat till de vingar som jag så småningom kommer att skriva om.
I tidigare inlägg bad jag dig fundera på hur det står till med din självkänsla, ditt självförtroende, ditt mod och ditt ansvarstagande. Mycket av det jag har skrivit när det gäller ansvar är nära knutet till självkänslan. Att vi säger Jag vill istället för jag måste är att ta ansvar och jag tror att det stärker vår självkänsla. Det gör det också lättare för vår omgivning att lära känna oss. Jag kommer i morgon att skriva om vår självkänsla. En viktig del i att ge våra barn rötter.
Om du gillar det du har läst i detta inlägg får du gärna dela det vidare i ditt nätverk, om du vill ;o)
#Blogg100

0 reaktioner på ”Mål med föräldraskapet del 5 9/100 #blogg100”

  1. Pingback: Ärlighet vid kommunikation med barn del 8 #blogg017 | Maria Kleins blogg

  2. Pingback: Att få hela familjen att städa! | Maria Kleins blogg

  3. Pingback: Förändra ”måste” till ”jag väljer att” | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.