fbpx

Mål med föräldraskapet del 7 Ditt självförtroende 14/100

När det gäller föräldraskap och utveckling är det viktigt att se sig själv och sitt personliga ledarskap. När vi kan leda oss själva kan vi leda andra.
Bild1Jag har tidigare skrivit lite kort om självkänsla och nu är det dags att skriva om självförtroende. Väldigt ofta brukar man dela upp självkänsla och självförtroende utifrån att självkänsla handlar om vårt varande medan självförtroende handlar om vårt görande. Självkänslan är kärnan och självförtroendet är något som ligger utanpå kärnan. Om jag har en sund självkänsla kan jag misslyckas med något jag tar mig för utan att jag känner att jag är misslyckad.
Om vi konstant blir bekräftade för det vi gör finns en risk att vi inte känner att det når vår kärna. Jag har uppmärksammat att endel som under sin uppväxt blivit väldigt mycket bekräftade utifrån vad de kan och gör blir känsliga för när det de kan och gör inte uppskattas eller när de hindras tex pga sjukdom att göra det som de är så otroligt duktiga på.
Jag drar mig till minnes att jag i en bok läste om en boxare som var helt suverän som boxare. Han hade många vänner och njöt av livet som boxare. När han blev skadad kunde han inte längre utöva sin sport. Helt plötsligt kände han att han inte var värd något. Att han inte var någon. Han tappade sina kompisar som var kopplade till honom via boxningen. I hans fall valde han att ta till flaskan för att döva sin smärta. Jag har tyvärr också sett det här hos en ung kille som identifierade sig med att vara duktig inom en sport. Han umgicks endast med de som också utövade denna sport. När han inte längre kunde utöva sin sport slutade han gå till skolan. Det blev för jobbigt för honom. Jag har sett det här när det gäller människor som blir av med sina jobb. Jobb som de har varit identifierade med. När de inte har det jobbet är det som om de inte längre är värd något.
Självförtroende är något som är väldigt kopplade till just görande och det kan skilja sig inom olika områden. Jag kan ha väldigt gott självförtroende när det gäller att föreläsa om föräldraskap men om jag skulle föreläsa om datorer skulle mitt självförtroende inte vara lika gott.
Inom vilka områden har du gott självförtroende?
Finns de några områden som du skulle vilja öka ditt självförtroende inom? Hur och när kan du göra det?
Hur hanterar du nya utmaningar? Är du villig att prova sådant som du inte vet om du kan? Låter du andra lära dig nya saker eller vill du lära dig själv?
Känner du att det är viktigt att andra bedömer dina prestationer? Kanske med en kula i en burk? (OK, nu var jag lite väl provocerande men jag tycker det är viktigt att fundera på vad vi håller på med när vi kör med belöningssystem.)
Hur vill du ha feedback när det gäller förbättringsmöjligheter inom något område?
Jag tycker det är viktigt att tänka på att det nog inte går att skilja på självförtroende och självkänsla utan att dessa hör ihop.
Jag kommer säkert att återkomma även till detta område i framtida inlägg.
Skilja på att misslyckas-att vara misslyckad.
#blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.