Mitt ego delar inte lika! #blogg100

Vi måste lära våra barn att dela med sig för annars blir de egoistiska. Eller? Jag har funderat på det här framförallt sedan jag hittade boken “It´s OK not to share”. Kan det verkligen vara ok att inte dela?
bildäppleJag har inte läst hela boken då den är skriven på engelska och jag har nog med att ta mig igenom böcker på svenska. Men den har väckt till liv en tanke jag haft länge. En tanke att när vi möts av generositet så blir vi generösa. När vi möts med respekt så visar vi respekt. Men barn är barn och allt är inte självklart som vi tycker är självklart. När de är små så förstår de inte varför vi tvingar dem att ge hälften av det de har i handen. De upplever bara att vi tar det de har. Jag minns så väl hur en förälder tvingade sin ettåring att ge halva sin frukt till sin tvillingsyster och hur ettåringen skrek när detta gjordes. För ettåringen så handlade det om vad någon tog ifrån honom och för föräldern handlade de om att dela med sig. Jag är helt övertygad om att barn lär sig att dela med sig utan att vi behöver lära dem. Det är något som faller sig naturligt när de är mogna för det. När barn ger för att de vill och inte för att de måste. Den tanken inspirerar mig. Jag tror att vi vill bidra till varandra.
Många barn kommer också in i en period där rättvis blir så otroligt viktigt. Att alla får lika mycket. Ibland när barnen ska dela på något brukar vi säga att den ena delar och den andra får välja. Allt för att det ska bli så rättvist som möjligt men för någon dag sedan hörda jag en vers som gick ungefär så här:

Det här är ett bröd, det kan vi dela. Idag får jag inget och du får hela. Det var rättvisa idag. Du var hungrig, inte jag.

Ja, det här med rättvisa är inte så enkelt. När jag gör kladdkaka brukar barnen få dela på att äta smet ur kastrullen. Vid ett tillfälle delade ett barn det hela på tre och sedan när nästa barn kom så tyckte barnet att det hade blivit ojämnt uppdelat. Nästa gång det var dags att dela upp kommer det första barnet till mig och säger: Kan du hjälpa mig att dela, det finns risk för att mitt ego tar över och gör ojämna delar.
Tänk om vi vuxna kunde ha sådan självinsikt att vi kunde ta hjälp av andra när vårt ego riskerar att ta över.
#blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.