fbpx

Motstridiga budskap

Att vi kommunicerar på flera sätt är inget nytt. Orden som vi säger har egentligen minst betydelse, det är hur vi säger det (vart vi lägger betoningar och vilket tonfall) och framförallt vårt kroppsspråk som avgör vad vi egentligen försöker kommunicera. När vi använder oss av det skrivna språket är det extra svårt eftersom det inte går att avläsa den person som skriver. Vilket humör har personen som skriver? Vad ligger bakom orden?

Hur meddelandet mottas har naturligtvis också med mottagaren att göra. Hur väljer mottagaren att tolka det som skrivs?

När vi kommunicerar med barn är det extra viktigt att tänka på vad vi egentligen vill förmedla. Barn blir väldigt förvirrade när vi säger en sak men egentligen menar något annat. De är dessutom suveräna på att känna vilket humör vi är på även om vi försöker dölja det. Därför är det så otroligt betydelsefullt att vi faktiskt är ärliga när vi kommunicerar.

En av de vanligaste fallgroparna är när vi säger JA fast vi egentligen vill säga NEJ.

Vill du leka med mig?

När frågan kommer går mycket igång. Jag har ju faktiskt arbetat mycket den senaste tiden och BORDE leka lite. Jag kanske svarar jag fast jag inte VILL. Då funderar jag på hur många som vill vara med någon som egentligen inte vill? Hur kul blir den leken?

Vad hade jag kunnat gjort istället? Finns det något annat jag kan göra med mitt barn som jag hellre VILL just nu? Kan jag tänka mig att leka efter att jag har tex läst tidningen. Då kan jag ju framföra att jag gärna VILL leka när jag har läst klart tidningen. Men just nu VILL jag läsa tidningen.

Jag tänker även på när vi är i affären och barnet vill ha en leksak och vi svarar. Nä, jag har inga pengar. Några minuter senare står vi och betalar de varor vi har valt att köpa. Vi har helt enkelt ljugit lite för att slippa säga att vi inte VILL köpa leksaken. Det är ju så mycket lättare att skylla på pengarna, eller?

I längden tror jag att det är viktigt att vi faktiskt är ärliga och berättar vad vi VILL. På det sättet får ju våra barn goda förebilder som lär dem att det är viktigt att vi själva VILL saker istället för att göra det vi BORDE.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.