Om Maria

Meriter:

Jag tycker alltid det känns konstigt att rada upp meriter när jag personligen tycker att vem vi är är viktigare än vad vi presterat men jag är väl medveten om att du som läsare förväntar dig att se vad jag har presterat så jag börjar med att presentera det:

Vikarie inom barnomsorgen i Luleå och Umeå

Vikarie inom äldreomsorgen i Umeå

Kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning Service Management (ledarskap i tjänsteföretag). Avslutade med en C-uppsats om ledarskap i skolan.

Magisterexamen med huvudämne Psykologi (Arbets-och organisationspsykologi A, B, C samt psykologi D) på Umeå Universitet. Inklusive en C-uppsats omkring arbetsmiljö i skolan samt en D-uppsats om upplevelser av arbetsmiljöundersökningar.

Gruppledarutbildning, Aktivt föräldraskaps program 2007.

Startade företaget, Familjecoachen i Norr, i november 2007

Coachutbildning 2009, diplomerad coach enligt ICF.  Shifteducation. Var ett år associerad coach i Shifteducation.

Kompletterande kurser inom coachning. Maria Nemeths kurser Managing lifes energies 2012 och Empowering lifes energies 2013.

Umeå Kommun anlitade mig som föreläsare och gruppledare via projektet Familjepeppen 2011- 2016. Mina föräldragrupper 29 st var då delaktiga i forskningen kring föräldrastödsgruppers effekter på föräldrar och barn.

Jag har hittills föreläst för tusentals föräldrar och pedagoger i Kalix, Skellefteå, Örnsköldsvik, Moliden, Vindeln, Vännäs, Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Linköping, Stockholm, Göteborg, Västerås, Karlsborg, Norrköping, Luleå, Piteå, Falun, Uppsala, Lund, Falkenberg, Mölnlycke, Växjö, Malmö, Gävle, Kiruna, Sollentuna, Lidingö, Kristinehamn, Jönköping, Ystad, Vollsjö, Helsingborg, Halmstad och Sundsvall.

Jag är alltid öppen för fler uppdrag.

Tidigare delaktig i process för utveckling av föräldrastödsmaterial.

Egen sida, Coachen svarar, i tidningen Skolfamiljen i två år till och med mars 2016.

Finns med i Pernilla Alms bok “Läxhjälpen” där jag ger lite tips när det gäller läxor.

Publicerade min egen bok “Se och bli sedd: ömsesidig respekt i mötet med barn” november 2018 via mitt förlag Maiore Media.

Gillasida på Facebook: facebook.com/familjecoachen

Instagram: mariaklein_ och familjecoachen_mariaklein

Blogg: mariaklein.wordpress.com

Min största merit som handlar mer om varande än om prestation är nog ändå att jag och min man har fem barn tillsammans och fortfarande är lika kära som när vi träffades 1988. Våra barn som är födda 1991, 1994, 2002, 2005 och 2010 är de bästa läromästarna när det gäller att förstå livet. Jag är tacksam att jag och min man valt att fortsätta vara nyfikna på vem de är och ärliga med vilka vi är vilket gjort att vi ständigt utvecklas vidare.

Föräldraresa:

Innan jag fick barn trodde jag att det var enkelt att vara förälder, sedan fick jag barn. Att vara förälder var svårare än jag hade trott. Det krävdes en hel del av mig för att slutligen hitta ett föräldraskap som jag trivs med och som gör att det faktiskt är enkelt att vara förälder. Den erfarenheten vill jag dela med mig av.

Uppväxt i ett hem med många dagbarn ledde till arbete inom förskola. Jag var helt fantastisk på att få barn att göra som jag sa och de gjorde det med ett leende på läpparna.

Innan jag födde mitt första barn 1991 förberedde jag mig genom att läsa alla möjliga böcker för att komplettera mina kunskaper. Då jag kände mig som född till att vara mamma trodde jag inte det skulle bli några problem. Trots att jag följde böckernas råd blev det inte alls som jag hade tänkt mig. Det var som om min son inte hade läst samma böcker ;o)

När sonen närmade sig två och ett halvt hade vår familj utökats till fyra. Att möta “trotsåldern” med ett barn till blev utmanande. Då jag valde att möta min sons trots med trots blev det endel maktkamper. Att jag sedan verkade onödigt skrämmande ibland hjälpt inte riktigt. Min son blev rädd för mig vilket inte var min avsikt.  Detta var en insikt som gjorde att jag började fundera på att utveckla mitt föräldraskap. “Ditt kompetenta barn” av Jesper Juul var som ett knytnävsslag i magen men fick mig att vakna upp och framförallt att se trots som självständighetsprocess. “Växa med ansvar” av Barbara Coloroso gav mig ännu mer hjälp på vägen. Jag bestämde mig för att inte använda belöningar och bestraffningar som sätt att leda mina barn. Mer och mer har betydelsen av ömsesidig respekt växt hos mig. Jag vill att mina barn ska samarbeta med mig inte för att de måste utan för att de vill.

Nu 20 år efter vi fick börja lära känna vårt första barn har jag insett att föräldraskap är en ständig process. Det finns inga solklara lösningar utan det handlar om att jag behöver lära känna mig själv bättre, vad jag tycker, tänker, känner och behöver men ännu mer att jag behöver vara nyfiken på vad mina barn tycker, tänker, känner och behöver. Det är en spännande process och jag lär mig hela tiden nya saker. Det är dessa reflektioner jag väljer att dela med mig av i min blogg.

Vad driver mig att fortsätta med min verksamhet? Mitt mål: Att alla barn och föräldrar ska bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar. Att alla ska få uppleva ömsesidig respekt och uppnå sina drömmar.

Sagt om Maria:

°Jag har uppskattat kursens innehåll och verktyg men också att du bjudit på så många egna exempel och upplevelser, det gjorde det enkelt att relatera och förstå. Att du visat sånt förtroende för oss och sådan ödmjukhet kändes verkligen speciellt- du är verkligen rätt kvinna för detta jobb! Så häftigt att vara med och få ta del av din kunskap och tillsammans med gruppen jobba så bra ihop.°

2 svar på ”Om Maria”

 1. Hej!
  Vi är ett arbetslag på en förskola som är sugna på att gå på din föreläsning i Piteå den 24/2. Jag får det inte att fungera med att få avgiften för detta fakturerad på vårt företag, så nu skriver jag till dig så kanske du kan hjälpa 🙂 ?

  Vi önskar 8 platser till föreläsningen, återkommer med faktureringsuppgifter när jag får svar av dig 👍

  Mvh
  /Anneli Bergström
  Krokofanten
  Hemmingsmark

  1. Hej Anneli! Kul att ni är intresserade av min föreläsning i Piteå. Jag kan reservera 8 platser till er och sedan hör du av dig med faktureringsuppgifter så ordnar vi en faktura till dig. Jag mailar dig så får vi kontakt den vägen. /Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.