Ord från ett hjärta till ett annat

bilddrömmarrenlitenJag har en dröm om att alla människor ska bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar. Att alla ska bli bemöta med ömsesidig respekt. Jag vet att det är i familjen allt börjar så min dröm är att kunna nå ut till så många föräldrar som möjligt. Det är ingen enkel dröm och det är verkligen inte lätt att leva som jag lär. Jag misslyckas gång på gång men jag känner att jag också lyckas fler och fler gånger. Men jag vet att det är mitt och min mans ansvar att vi i familjen möter varandra utifrån ömsesidig respekt, det ansvaret kan aldrig ligga hos våra barn. Det är utmanande men det skapar också så mycket möjligheter. Möjligheter att i varje relation i familjen få den genuina kontakten då två hjärtan möts. När jag är jag och du är du och vi möts i ömsesidig respekt. Jag är ärlig med vem jag är och jag är nyfiken och intresserad av vem du är.
Den här dikten skrev jag för en tid sedan efter ett möte med en förälder. Flera möten har jag haft både innan och efter då denna dikt skulle kunna beskriva min upplevelse.

Livet handlar om möten
möten med mig själv och möten med andra.
Varje möte bär med sig budskap
budskap jag kan välja att ta med eller lämna därhän.
Jag väljer hur jag ser den jag möter
det valet påverkar vad jag känner.
Jag möter henne med lust att lära känna
känner hennes kärlek till hennes barn.
Barn som är olika men ändå lika värda
lika värdefulla för henne i hennes liv.
Livet är härligt när möten sker i
ömsesidig respekt.

För över fyra år sedan fick jag en skylt av min mentor, Pernilla. Det var vi vårt sista möte som adept och mentor. Jag väntade mitt femte barn och kände väl att det inte var så lätt att just då förverkliga mina drömmar. Men jag valde att hänga upp den i hjärtat av vårt hus så att alla i familjen skulle kunna se den. Åren har gått och under de senaste åren har jag fått möjlighet att lära känna väldigt många föräldrar genom de kurser i föräldraskap som jag har hållit genom åren. Det har blivit 32 kurser sedan jag fick skylten.
När jag har hållit mina egna kurser har skylten funnits med i materialet för att påminna mig och deltagarna om våra drömmars betydelse. Vi behöver energi för att kunna fullfölja våra drömmar och genom att tillgodose våra behov kommer vi att få den energin. Därför handlar många av mina kurser just om betydelsen av att tillgodose våra behov men också stödja våra barn att få sina behov tillgodosedda. Att de går att få våra behov tillgodosedda utan att det behöver ske på bekostnad av den andras behov. En utmaningen men också en fantastisk möjlighet.
I tisdags kom Pernilla till min föreläsning “Stödja barn och tonåringar vid problemlösning-om att vara en kommunikativ förälder”. Hon hade modet att sitta långt fram och jag kunde under hela föreläsningen känna hennes stöd. Att min föreläsning avslutades med att visa en bild på skylten och att jag läste upp en berättelse om att tro på sina drömmar knöt ihop säcken på något vis.
I går fick jag ett textmeddelande från Pernilla där hon beskrev hur hon hade upplevt min föreläsning. När jag nu skriver detta kommer tårarna på samma sätt som de kom när jag läste hennes meddelande. Orden gick rakt till mitt hjärta och jag insåg att de var skrivna direkt ifrån hennes hjärta. Jag kommer att bära med mig hennes ord under min resa att förverkliga mina drömmar och jag ska skriva klart min bok. Jag känner en enorm tacksamhet för att jag fick denna skylt för över fyra år sedan och för att Pernilla valde att skriva detta meddelande till mig.
Om jag ska sammanfatta det hela med ett ord så blir det ordet: Kärlek!
#blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.