fbpx

Snälla ÄT!

Har du någon gång satt dig vid ett bord med mat och allas blickar har varit riktade på dig? Känn ingen press men dina tuggor kommer att betyda mycket för de som tittar på dig. Du kommer att bedömas utifrån hur mycket du äter och hur du beter dig vid bordet. Sitter du med rak rygg? Håller du armbågarna borta från bordsskivan? Visar du tacksamhet för att du får mat även idag? Tar du för dig av alla nyttigheter som serveras? Äter du med stängd mun? Är du bättre eller sämre på att äta än ditt syskon? Kommer du att få höra att du är duktig när du går emot dig själv och äter fast du inte vill äta? Känns det som om du blir sugen på att äta mat eller upplever du krav och prestationer som sänker din matlust?

Så här känner barn ofta

Jag tror tyvärr att matsituationen för många barn har börjat handla mer om krav och prestation än om att njuta av mat och trevligt sällskap. Barn bedöms som duktiga när de äter så mycket som vi vill.

Det finns så många regler att följa och det är någon annan än de själva som avgör hur mycket och vad de ska äta. De känner inte längre lust att komma till bordet då risken är stor att de inte kommer att kunna leva upp till alla kraven.

Vuxna vill väl

Självklart vill vi vuxna våra barn väl. Vi vill att de ska få i sig näring och växa normalt. Att de ska få erfara alla goda smaker och njuta av maten men ibland blir det tvärtom. Matsituationen blir den stund som de bävar för och inte känner någon lust inför. Det knyter sig i magen och då är det inte lätt att äta.

De vuxna känner oro inför matsituationen och det kan jag lova att även barnen gör i det fall mat har blivit ett problem. Eller rättare sagt ätandet har blivit ett problem.

Det finns några saker som barn kämpar för att behålla makten över.

  • Vad det stoppar in i sin mun, väljer att tugga och svälja.
  • Vad som lämnar munnen oavsett om det är ord eller spott eller mat.
  • Vad de väljer att släppa ut från sin kropp. Barn kan hålla avföring länge om de vill.
  • När de väljer att sluta sina ögon och somna.

Så frågan är hur kan vi låta barnen känna att de har makt över sina kroppar och vad de stoppar i dem och vad de väljer att släppa från sig? Vi kan starta med att släppa makten när det gäller mat.

  • Låt barnet få en tom tallrik framför sig som det själv får fylla med den mat som de själv väljer från matbordet. Om barnet inte kan ta själv får det berätta för dig vad det vill ha. (Tillägg den 7 april: Självklart ska man följa de råd man får av professionella när det gäller mängd mat och vilken mat barnet ska äta.)
  • Låt barnet välja själv hur mycket av maten de vill äta upp. Lita på att barnet kan känna när det är hungrigt och när det är mätt. Gör inte ätandet till en prestation och skuldbeläggning. Du kan väl äta fem tuggor för mamma, handlar mer om makt och kontroll än matglädje. Titta inte på barnet. Bedöm inte mängden. (Tillägg den 7 april: Självklart ska man följa de råd man får av professionella när det gäller mängd mat och vilken mat barnet ska äta.)
  • Låt barnet få ha en egen åsikt om maten. Vad tycker barnet ser gott ut? Vad tycker barnet luktar gott? Vad tycker barnet smakar gott? Vad tycker barnet smakar annorlunda? Hur smakar det? Hur känns olika mat i munnen? Var nyfiken på barnets upplevelse.
  • Berätta vad du själv tycker om maten och var noga med att man inte behöver tycka lika. Smaken är som baken, delad.
  • Låt barnet vara med i förberedelsen av måltiden. Kanske kan de skära gurka eller något liknande. (Tillägg den 7 april: Om man är rädd att barnet ska göra sig illa med en vass kniv kan man använda en gaffel för att hålla gurkan stilla och en vanlig bordskniv för att skära.)
  • Välj att titta på hur ni sitter runt matbordet. Hur tror ni var och en upplever sin position? Känner de sig inkluderade i samtalen? Ändra om positioner runt bordet vid behov.
  • Servera efterrätt till alla oavsett hur mycket de har ätit. Om du upplever att barnet endast äter efterrätter kanske ni ska sluta med efterrätt under en period istället för att ha det som muta för att äta maten. (Tillägg den 7 april: Självklart ska man följa de råd man får av professionella när det gäller intag av efterrätt. Personligen äter vi endast efterrätt när vi har besök. Det viktigaste tycker jag är att inte ha efterrätt som belöning för att de har ätit mat.) Fundera på vilken signal du skickar när godsaker är mutan för att barnet ska få i sig den näring (maten) som det mår bra av.

Bild1Tänk på att inte värdera barnets varande utifrån hur mycket det äter. Använd inte uttryck som “Ät nu är du snäll” eller “Vad duktig du är”. Det viktiga är inte att de äter för vår skull utan att de känner sig trygg i att vi litar på att de själva kan känna om de är hungriga eller inte och vilken mat de gillar och inte.

Här finns lite fler tips som jag hittade på Metros hemsida.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om när mattanten tyckte det var tur att hon inte var mamma till min unge samt ett inlägg om hur tvång skapar olust.

(Tillägg den 7 april: Detta inlägg var riktat till de som upplever att barnet inte äter. Andra barn känner inte mättnadskänsla och kan därför äta alldeles för mycket. Det är naturligtvis viktigt sådana gånger att man tar hjälp av professionella och sedan följer deras råd.)

……………………………………..

Jag erbjuder föreläsningar under hösten 2021 men jag erbjuder följande året runt:

  • Min bok som finns på flera bibliotek eller går att köpa via min hemsida (välj mellan osignerad eller signerad för 200 kr plus frakt 63 kr) eller via Bokus.
  • Coachsamtal/Vägledningssamtal som kostar 950 kr per timme. Vid behov kan du få anpassad taxa eller möjlighet till avbetalning. Jag kan erbjuda samtal dagtid, kvällstid och helger.  Föreslå några önskemål om tider och dagar så ser jag vad jag kan erbjuda. Boka tid via info@mariaklein.se

Självklart går det att köpa in privata föreläsningar till skola, förskola, förening, kyrka eller liknande. Men följande föreläsningar är öppna för alla:

  • Skellefteå 5 oktober
  • Övik 18 oktober
  • Härnösand 19 oktober
  • Uppsala 20 oktober
  • Norrköping 1 november
  • Jönköping 2 november
  • Skövde 3 november
  • Linköping 4 november
  • Falun 16 november
  • Västerås 17 november
  • Eskilstuna 18 november
  • Här kan du boka din plats https://www.mariaklein.se/kurser-forelasningar/kommande-forelasningar/

1 reaktion på ”Snälla ÄT!”

  1. Pingback: Mitt barn vägrar äta frukost! | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.