fbpx

Tid eller prylar?

Bild1En familj på TV som mutar sina barn med olika prylar och låter dem se på TV hela dagarna fick en A-ha upplevelse av att prova att umgås mer med sina barn. Det var otroligt rörande att höra pappan berätta hur fantastiskt det var att se den glädje barnen upplevde när de umgicks med varandra. Det är inget som går att köpa för pengar sa han med lite tårar i ögat. Mamman berättar hur hon bytt ut sina shoppingrundor till att vara med sina barn efter att ha sett vad det betydde.
Är det något som flera föräldrastödsprogram har gemensamt så är det betydelsen av att umgås med våra barn. Det är guld värt för både barn och föräldrar. Det är genom möten vi lär känna varandra. Möten, när vi har stängt av våra mobiler och är närvarande. När vi är nyfikna och intresserade av våra barns tankar, känslor och behov. När vi är öppna för att få höra om deras lust och längtan, om deras drömmar. Att någon som de älskar väljer att verkligen lyssna, det är stort. Det är kärlek!
Min pappa brukade hälsa på i min skola på roliga timmen och min mamma brukade skynda sig till stallet för att se mig rida på lektion en gång i veckan. Jag minns hur mycket det betydde så jag försöker besöka barnens skolor och följa dem på aktiviteter. När det gäller uppträdanden brukar det vara Peter som tittar på. Han kan filma så att vi andra kan se senare. Fast det allra viktigaste är ju att i vardagen mötas och njuta av varandras sällskap.
#blogg

0 reaktioner på ”Tid eller prylar?”

 1. Mina föräldrar tittade på de flesta av mina fotbollsmatcher och jag kan fortfarande komma ihåg den känslan.
  Just nu är vår familj inne i en negativ spiral med tjat och syskontjafs… känns som allt man ska hitta på att göra tillsammans ska det tjafsas om.
  Jag skulle behöva tips på saker att hitta på tillsammans med båda barnen (4,5 & 6) som kanske inte innefattar tävlingsmoment ?
  Jag vet ju i teorin hur jag vill göra men tycker det är svårt i praktiken. Jag hamnar i gnäll- och skäll-träsket ?

  1. Förstår att det kan vara lite problem med tävlingsmoment mellan de två 😉 Har ni testat att låta dem bilda ett lag och du eller du och din partner är i det andra laget. Ni kan tillsammans komma på olika uppdrag som ni ska göra. Kan vara allt ifrån att samla kottar till att hoppa över ett visst antal grenar på marken osv. Ni kan visa hur man hejar på varandra inom laget. Det får syskonen att uppmuntra varandra. Ni kan också göra saker som blir en tävling för hela familjen mot en klocka eller liknande. Om ni egentligen gillar att tävla men inte att barnen ska tävla mot varandra. (Vilket sällan är en bra idé). Att planera aktiviteter tillsammans är oftast det som fungerar bäst och inte vara för ambitiösa så att förväntningarna blir för höga och svåra att uppfylla. Gå på skattjakt tillsammans. Vill än en gång tipsa om Geocaching som är roligt för alla. Andra enkla saker är att ta med en fotboll och hitta en gräsplan att spela lite fotboll på. Det behöver inte vara match utan små övningar som man kan göra tillsammans. Gå på upptäcktsfärd i en skog och försök att hitta saker som ni kan göra konstverk av eller bara samla intressanta objekt. Att tillsammans upptäcka nya platser brukar uppskattas. Ju mindre planerat desto bättre. Då kan man utgå från här och nu.

  1. Varsågod! Jag tror att vi alla ibland kan känna motstånd mot att hitta på något framförallt om alternativet är mindre ansträngande. Det är ok att inte alltid vara på. När man väl kommer igång kan det ändra sig. Viktigt att bekräfta det barnet säger JA till när barnet säger NEJ. Om de hellre vill vara hemma och slappa är det viktigt att bekräfta det även om målet är att tillsammans röra på er. Berätta vad det är för behov du själv har. Behov av gemenskap och rörelse eller vad det nu kan vara. Kanske kan den som har behov av att slappa komma med tips som tillgodoser allas behov 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.