fbpx

Tro, hopp och kärlek

Det är verkligen både en utmaning och en möjlighet att vara förälder. I medgång är det lätt att vara förälder. Allt flyter på och livet leker. Det mesta i vardagen känns då som en lek. Det kan till och med vara roligt att hänga tvätt och se kläderna blåsa i vinden. Det får mig att tänka på Alfons Åberg och hans spöke som egentligen var ett lakan som hängde ute. Jag ler lite och tänker på hur många böcker jag har läst för barnen trots att jag läst alldeles för få. Att läsa böcker har inte varit något som jag prioriterat trots att jag vet att det är så viktigt för barn att de blir lästa för. Tur att jag har haft större barn som valt att läsa för de mindre. Tur att barnen blivit lästa för när de umgås med mormor och när de är på läsvilan på förskolan.
När det gäller tro, så är jag inte troende utan för mig står tro för tron på människan. Tron på att barnen vill gott. Tron på deras förmåga att klara av att hantera situationer som de möter. Tron på att de kommer att fortsätta vara den dem är. Tron på min egen förmåga att klara av de situationer som jag möter. Tron på mina möjligheter att utvecklas.
bildhoppstenarNär det gäller hopp, så tänker jag att det alltid är skönt att kunna känna hopp även när jag är mitt i en motgång. Känna hopp inför framtiden. Våga följa känslan av lekfullhet. Att försöka fortsätta låta det lekfulla i oss få plats. Att när vi ser ett antal stenar med lite mellanrum så vågar vi lekfullt hoppa mellan dem även om vi skulle kunna gå som vanligt. Låt leken få plats i ditt liv. Genom leken kan vi vara i vilken värld vi vill och vi kan vara karaktärer som vi annars inte låter få så mycket plats i våra liv. Genom leken når vi dessutom ännu mer kontakt med våra barn. När vi leker fram kommer vi att nå ljusare tider. När det gäller hopp tänker jag också på den artikel som igår motbevisade de som säger att Sveriges ungdomar är uppfostrade till att bli monster eftersom de fått för mycket makt. Här kan vi se hur ungdomar väljer att bidra till en tiggare genom att skänka sina flaskor och burkar.
När det gäller kärlek, så tänker jag på betydelsen av att visa vår kärlek både till vår ev partner och våra barn men också till oss själva. Var förlåtande mot dig själv. Ställ inte orimliga krav på dig. Ställ krav som är rimliga att nå men som ändå kräver att du utmanar dig själv. Det är en fantastisk känsla att klara något som man inte trodde att man skulle klara. När du väl klarat dessa utmaningar så se till att fira. Fira tillsammans med de människor som betyder mest för dig. Finns det människor som inte bidrar kärleksfullt till dig så tänk på att du är värd att bli behandlad med respekt. Var ärlig med hur du känner och visa din gräns. Om de gillar dig kommer de att välja att lyssna även om de i första hand kanske försvarar sig. Kom i håg att det betyder mycket att få höra att man är älskad. De tre orden Jag älskar dig! betyder mycket och kom ihåg att säga det även till dig själv. Utan dig skulle du inte vara här. Jag brukar be kursdeltagare och ibland föreläsningsåhörare att tänka på de viktigaste personerna i sina liv. Sedan brukar jag önska att de själv finns med på den listan.
Nu är det verkligen slutspurten på min utmaning. Den utmaningen som jag inte var helt säker på att jag skulle fixa men jag är alldeles snart framme. Jag har snart bloggat ett inlägg per dag i 100 dagar. Om jag skulle räkna ett av mina populäraste inlägg som jag publicerade dagen innan utmaningen så skulle jag vara i mål redan i morgon.
#blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.