fbpx

Tvång skapar olust

bildgrönsakerHur får vi våra barn att äta grönsaker? Genom att berätta hur nyttigt det är eller genom att servera goda grönsaker? Jag läste för några veckor sedan en artikel i SvD med titeln “Så lyckas du få barnen att äta upp grönsakerna” som handlade om uttrycket “ät upp dina grönsaker, de är bra för dig” som föräldrar ibland säger till sina barn. Jag och alla andra föräldrar säger så klart detta av ren kärlek. Vi vill att våra barn ska få i sig det som är nyttigt. Att frukt och grönt förlänger våra liv är ju ingen nyhet, det fick vi lära oss redan som barn. Att barnen ska äta upp från tallriken oavsett om det gäller grönsaker eller annan mat har jag skippat för länge sedan. Jag minns själv hur hemskt det var att bli bevakad medan jag åt och någon annan skulle avgöra om jag var mätt eller inte. Min önskan är naturligtvis att barnen ska få i sig något som fyller deras behov av näring men vad de äter brukar jag försöka undvika att lägga mig i. Men jag kan hålla med om att det är bra skönt att hitta frukter och grönsaker som barnen gillar. Att konstruera en maträtt som går hem hos dem brukar kännas gott hela vägen in i hjärtat. Att tvång skapar olust tror jag alla håller med om och att god mat skapar lust att äta tror jag också vi kan vara överens om.
Att det vi serverar är gott hävdar nu forskarna vara det viktigaste. Vi ska inte nämna att det är hälsosamt. Det ska jag ha som mål under en tid framöver och se vad som händer. Jag som fått en idé om att äta mindre kött och mera grönsaker är dock i stort behov av idéer som kan förgylla min matupplevelse. Har du något bra recept som brukar gå hem hos alla i din familj? Jag tar tacksamt emot förslag. Jag gör gärna ugnsrostade aubergine och squash samt blandar i dem i tomatsås som alternativ till köttfärssås. Gillar också att servera mycket paprika, gurka, tomat och ruccola till maten. Feta ost har också förgyllt många av mina måltider. Helst skulle jag vilja hitta en lasagne att göra av aubergine (istället för pastaplattor) och med soltorkade tomater. Skriv gärna in dina favoritrecept i kommentarerna så att fler kan få ta del av dem.

0 reaktioner på ”Tvång skapar olust”

 1. Tips! . Ställ ett fat med morotsstavar, paprika, blomkålsbitar, eller vad ni gillar, på bordet att äta av medan maten lagas. Lägg upp snyggt och tilltalande – var sak för sig.
  Fredagsmys – Råa grönsaker med dipsås.
  Riv morot fint och blanda t. ex i köttfärssåsen. Gå bra med finriven squash också.
  Använd mangold eller målla istället för spenat. Det har en mildare smak samt inte så mycket syra.
  Hitta på egna namn till maträtterna. Mina barn älskade “Grönt mos med rödbetsfräs” och “Spagetti med grön sås”.
  Barnen följde med och plockade ätliga växter att dekorera maten med. Ringblomma, gurkört och krasse var populärt.
  Gör en veckomatsedel tillsammans, hela familjen.
  Låt det bli roligt med grönsaker 🙂

 2. Be barnen att experimentera fram nya recept med mycket grönt i. Barn är intresserde av och engagerade i klimatfrågan. Öppnas kreativiteten så öppnas fler sätt att göra mat på. Mina gjorde en enkel pastasås i dag. Lite köttfärs var kvar. De drygade ut med riven morot, finrven färsk vitkål färska tomater stektes allt kokades i hop med havregrädde och kryddades med salt ekologisk svartpeppar persilja vitlök citron lite honung. Blev uppätet kan jag säga. Lergryta i ugn med lite kött och mycket rotsaker är en annan favorit osm går att variera i oändlighet. Håll dig borta från köket och låt barnen sköta matlagningen så blir det godare och uppätet dessutom. Släpp kontrollen helt när det gäller matlagningen. Lämna över till dem et tpar gånger i veckan. Det får du igen så mycket på. Barnen är smartare än vi.

  1. Barn är helt klart smartare än vi 🙂 Och deras engagemang när det gäller klimatfrågor och så vidare smittar. Vi har börjat köpa mer och mer ekologiskt och nu vet de vart vi ska söka i affären och till och med fyraåringen frågar om det är ekologiskt.

 3. Pingback: Snälla ÄT! | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.