fbpx

Uppmuntranskalender

Vi har under några år (skrivet 2013) köpt legokalendrar till barnen som adventkalendrar. I vårt konsumtionssamhälle känner jag att det inte känns rätt att göra det då barnen faktiskt inte leker med dessa legokonstruktioner sedan.
Alternativ två är ju chokladkalendrar men då känner jag att det bara uppmuntrar till sötsaker i överflöd. Alternativ tre är det vi gjort de senaste åren och som uppskattats av barnen.
Vi har skapat uppmuntranskalendrar till våra barn. I år satte sig MN, elva år ner och började på en kalender till G, åtta år. Hon kom inte riktigt igång men viljan fanns där. Nu har jag kommit på hur vi kan förgylla årets uppmuntranskalender. Vi kan ta med barnen i hela processen. De kan få vara med och skriva ner uppmuntran till varandra. Tidigare år har det varit jag och Peter som skrivit 24 uppmuntran till var och en. Vi har lagt lapparna i en skål åt dem var och sedan har de fått dra en lapp per dag.
I år tror jag den kommer att bli ännu mer uppskattad när de själva får vara med i processen.
På lapparna skriver man saker som:
bilduppmuntranJag gillar att prata med dig om din skoldag. Tänk vad roligt vi hade när vi … Jag tycker om när du säger vad du tycker. Jag uppskattar att du delar med dig av dina känslor. Tack för att jag får lära känna dig. Du betyder mycket för mig. Jag gläds med dig när du … Jag gillar att se på film tillsammans med dig. Jag tycker om att … med dig. Tack för att du är tydlig med dina gränser.
Som ni ser så fokuserar vår uppmuntran mer på barnets varande än deras görande. Självklart skriver jag till exempel Jag gläds med dig när du har kul på fotbollsträningen. Men jag skriver inte Du är så duktig på att spela fotboll. Jag skulle kunna skriva: Du ser ut att ha otroligt roligt på dina fotbollsträningar. Fast hur ni väljer att göra är ju upp till er.
Det här är en kalender som berikar både den som skriver och den som läser.
Inser att vi ska göra en till min man, deras pappa, också. Jag vet att barnen har massor som de gillar att göra med Peter och jag vet ju hur mycket jag och de älskar honom.
Jag gillar att uppdatera denna kalender. Senast kom Linda med förslag på aktiviteter man kan göra med barnet den dagen de öppnar lappen. Det kan vara “Jag ser fram emot att se på Luciafirandet på TV:n tillsammans med dig i morgon”. Det enda som jag behöver förändra för att göra detta är att sätta siffran 12 på just den lappen så att den öppnas rätt dag. Likadant får jag göra på andra specifika dagar. I övrigt kan de ta lapparna ur skålen.
Lycka till!
Gillar du det du läst här får du gärna dela vidare. Då bidrar du till min dröm om att alla ska få känna sig sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar.
………..
Mina föreläsningar inspirerar och bjuder på både allvar och skratt. Varmt välkommen!

Digitala live-föreläsningar: “Se och bli sedd i mötet med barn” den 25 och 29 november 2021 och “Utforska barns behov och ge näring till självkänslan” den 1 och 6 december. OBS! En biljett gäller för två personer som sitter vid samma enhet. 

Live-föreläsningar på plats 2022:

 • Södermalm 21 februari (14-17 “Se och bli sedd i mötet med barn” samt 18-21 “Utforska barns behov och ge näring till självkänslan”
 • Ekerö 22 februari 18-21 “Se och bli sedd i mötet med barn”
 • Borlänge 23 februari 18-21 “Utforska barns behov och ge näring till självkänslan”
 • Gävle 24 februari 18-21 “Utforska barns behov och ge näring till självkänslan”
 • Halmstad 7 eller 8 mars
 • Göteborg 9 mars (13-16 “Se och bli sedd i mötet med barn” och 18-21 “Utforska barns behov och ge näring till självkänslan”
 • Vid beställning av två eller fler biljetter ges en automatisk rabatt på 50 kr per biljett.

Vill du att jag ska komma till din kommun? Kontakta din förskola, skola, kommun, studieförbund, kyrka eller förening och se om de vill hjälpa mig arrangera på din ort. info@mariaklein.se

0 reaktioner på ”Uppmuntranskalender”

   1. Kul med utbyte och inspiration! Har två 11-åringar och det ska bli spännande att se vilka uppmuntringar vi hittar på till varandra! Tänkte köra det som tema några dagar, varvat med andra aktiviteter. Såg även på en annan blogg en idé om att göra goda gärningar i kalendern…. Kan ju också kombineras med aktivitets-temat… Plötsligt börjar 24 luckor kännas lite 🙂

    1. Min dotter som är 11 började genast göra en kalender till sin 8-åriga lillebror. Vi ska sätta oss tillsammans med två barn i taget och hitta på uppmuntran till det tredje barnet. Förresten, jag ska kolla om tonåringen också vill vara med så blir det ännu roligare. Om hon nu är hemma någon dag vill säga.

    2. Min man som är hockeytränare till ett gäng åttaåringar har planer på att göra en kalender till sina spelare. Varje dag ska de få ett videoklipp på något de kan inspireras av. Vi får väl se om han har tiden att göra detta men det lät spännande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.