fbpx

Viktigt att känna sig betydelsefull

Att vi alla vill känna oss betydelsefulla är ingen nyhet men för mig har det blivit mer och mer uppenbart hur gärna barn vill vara delaktiga så länge det sker på deras egna villkor. Jag tänker inte skriva att barn från de är nio månader och kan sitta på diskbänken ska hjälpa till att diska och inom snar framtid ha ett schema över alla sysslor som behöver göras i hemmet. Det är inte min tanke med detta inlägg. Jag vill bara bidra till några A-ha upplevelser som jag har haft i sommar.
bildbåtVi har en båt (Mia) som vi i år fått bestämma om vi ska behålla eller sälja. För att behålla den behövdes en hel del saker utföras på den. Vi behövde fixa motorn, propellern, loggen och kapellet. Sammanlagt blev det en ganska stor investering, men vi valde att göra det. Att våra barn som är elva, nio och fyra inte skulle vara så väldigt inspirerade av att åka på båtturer hade vi inte riktigt räkna med. Vi åkte några turer och intresset ökade inte direkt förrän vi en dag valde att ge elvaåringen och nioåringen egna ansvarsområden inför, under och efter båtfärden. Plötsligt var det mycket enklare att få med dem på turerna.
På fredag är det inga problem att få barnen att hjälpa till med maten. Elvaåringen har som ansvar att steka köttfärsen och krydda den till taco. I dag bjöd hon med lillebror och de stod och diskuterade vilka kryddor de skulle använda. Brorsan fick krydda medan syrran bestämde hur mycket det skulle vara. Min enda kontrollfråga var: Vilken krydda behöver ni  vara försiktiga med? De svarade i kör: Chilin. De kryddade och smakade av. De diskuterade vad de behövde mer av och tillslut kom de fram till att de missat soya och vitlök.
Ni skulle ha sett deras min när Peter kom hem och åt och sa: Tack Maria, det här var väldigt gott. Jag skakade på huvudet och sa att det inte var jag som fixat köttfärsen. Barnen mös på andra sidan bordet när pappa tackade dem för den goda maten.
Vilken maträtt kan dina barn vara med och laga?

0 reaktioner på ”Viktigt att känna sig betydelsefull”

  1. Alla maträtter. Alltid från tidig ålder. Mat är kreativitet. Recept kan möjligtvis vara ett stöd i inlärning men sen är det bara att uppmuntra experiment. Tonåringarna gjorde en god pastasås med den blandfärs som var kva bara lite ochsen en massa morötter och vitkål som var finskuret och kryddor hur gott som helst. Maträtter måste inte heta något. Bort med alla tillrättalägganden och fram för kreativiteten.

    1. I vår familj gör vi sällan samma mat två gånger. Vi experimenterar för fullt och tycker det är roligt. Dock kan jag känna att jag behöver inspiration när det gäller tex vegetarisk mat och då kan det vara skönt med lite recept att utgå ifrån. Tack för din kommentar, roligt att tonåringarna också gillar att experimentera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.