fbpx

Att följa regler

Kocken Niklas är i Hasselhoff- en svensk talkshow och berättar om sin fyraåriga son som inte följer reglerna i förskolan. De tre är:

 • Att vara snäll
 • Vänta på sin tur
 • Inte slåss

När Niklas ska hämta sonen kommer förskolläraren fram till honom och säger att de inte lyckas nå fram till sonen. Niklas tittar på sin son och säger: Du måste lyssna på din förskollärare. Varpå sonen svarar: Om jag lyssnar på henne kommer jag aldrig att bli något!
Hur tänker ni omkring dessa regler?
När barnen gick i förskoleklass hade de en bild som användes vid utvecklingssamtal. Denna bild fylldes sakta i utifrån vad barnet klarade av. Något som jag saknade på den och många andra listor är förmågan att uttrycka vad man själv tycker, tänker, känner, behöver och önskar. Att visa andra vart mina gränser går. Allt handlar om hur man ska respektera andra men det är ju också otroligt viktigt att barn vågar visa vem de själva är. Det enda som var i närheten av det här var att de lärde sig att hålla upp en hand och säga: Stopp, jag vill inte!
bildreglerDenna bild tycker jag visar vilka regler som brukar finnas på skolor.
Vara rädd om saker
Alla ska få vara med
Vårdat språk
Säga förlåt
Vad tänker ni på när det gäller regler? Vilka regler tycker du ska finnas på skolor? Vilka regler tycker du ska finnas på alla arbetsplatser?
Agnetha Birgersson, Active Parenting Sverige sammanfattade texten ovan på ett så bra sätt i ett facebookinlägg att jag väljer att publicera det här: “Att lära känna sina egna tankar, känslor och upplevelser är en förutsättning för att kunna ta personligt ansvar. Barn som lär sig att ta personligt ansvar kommer med stor sannolikhet att ta stort socialt ansvar – från hjärtat – inte som en regel som andra har bestämt.” 
#blogg100

0 reaktioner på ”Att följa regler”

 1. Senast igår fick jag vad jag anser vara en komplimang av min son. Vi kom att prata om att jag ska på en av Petra Krantz Lindgrens föreläsningar. Jag berättade att jag följer henne och dig via blogg och FB. Han undrade då var det var ni skrev. Jag beskrev lite om hur ni hjälper och inspirerar mig att försöka vara en så bra mamma som möjligt och att jag gillar att ni “låter” läsaren tänka själv och att det inte är pekpinnar och “Gör så här!”.
  – Nej för du gillar ju inte regler, mamma.
  (Som förtydligande så har vi pratat en hel del om det här med regler på sistone. Just att de inte behövs i vårt hem så mycket. Vi pratar och resonerar om saker.)
  Han har verkligen tagit till sig mitt budskap om hur jag vill behandla mina medmänniskor.
  Trevlig helg och återigen tack för tankar som inspirerar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.