fbpx

Att köpa lugn och ro

Alla har vi nog varit där. Vi passerar något i affären som barnet hemskt gärna vill ha. Det spelar ingen roll att vi innan vi gick in i affären tydligt berättat att vi inte tänker köpa annat än det som står på handlarlistan.
Barn har lust till mycket. När de slår in ett paket till en kompis som fyller år vill de ha samma present själv. Eller när de ser födelsedagsbarnet få presenter som det själv önskat. Eller ännu mer kraftfullt är det nog när ett syskon fyller år och får all uppmärksamhet och alla presenterna. Jag tycker inte att syskon behöver få presenter på varandras födelsedagar. Det är den som fyller år som firas.
När barn ser ett annat barn med en ballong vill de också ha en. Eller när det ser ett barn som får åka på en av de bilar som brukar finnas i matvaruhus. En sådan som man stoppar några slantar i för att den ska röra sig i någon minuter. Då vill de också åka. Sedan finns det ju de där godisautomaterna, med “gamla” tuggummin som lockar när vi precis är på väg ut genom dörrarna. Petra har skrivit ett tänkvärt inlägg omkring en sådan situation: Barn kan och bör inte alltid få det de vill, men låt dem få känna vad de vill!
Jag tycker precis som mamman i exemplet att det är “skräp”. Jag upplever också att det är svårt att veta hur länge tuggummina har legat där. Under mina 22 år som förälder har barnen kanske fått handla i dessa maskiner fem gånger. Jag antar att de lärt sig med tiden att det inte är lönt att fråga om dessa eller för den del försöka tjata sig till en åktur på en myntdriven bil. Jag har nog missat att verkligen lyssna på vad de känner omkring dessa automater under dessa år men om något av barnen i dag skulle vilja köpa lovar jag att bekräfta vad de känner.
När det gäller suget efter sådant som andra har tror jag det är nyttigt att inte försöka tillgodose barnets lust vid varje tillfälle. Barn har stor lust men inte alltid koll på vad de egentligen har behov av. Barn vill ha men behöver också få insikten att det inte alltid går att få vad de vill ha. Det är också värdefullt att kunna glädjas med andra utan att själv ha.
Bild1Sedan har vi de välplacerade glassarna och godiset när vi står i kön i mataffären. Här gäller det att förstå barnets lust men fundera över vad de har för behov. Samma gäller när vi själva känner oss dragna att köpa 3 för 10 kr.
Om vi väljer att köpa lugn och ro vid varje sådant här tillfälle så tror jag att vi i längden skapar kaos. Både du och jag vet att det inte går att få allt vi vill ha. Att få längta till något är också givande. Att få prioritera och långsiktigt spara ihop till det vi vill ha är viktigt att vi alla lär oss. Precis som Petra skrev är det däremot viktigt att vi låter barnen få känna vad de vill.
Barn blir frustrerade och det är en del av livet. Att våra barn känner andra känslor än de som vi själva har lättare för. Jag utmanar mig själv hela tiden med att möta alla barnens känslor och mina egna. Det är inte lätt men det går lättare och lättare. Förut tror jag att jag ville så gärna att mina barn skulle vara glada att jag missade att lycka handlar om att kunna känna alla känslor och uttrycka dem och att det är berikande. Om du vill ha tips om hur du kan hantera frustrationsutbrott har jag skrivit om det här.
Fundera på vad du vill och inte vill köpa och varför du väljer att köpa. När vi köper något som vi inte vill köpa brukar det komma med en bitter smak både för den som köper och den som tjatat.
#blogg100
 
 
 

0 reaktioner på ”Att köpa lugn och ro”

  1. Tänkvärt både när det gäller barn och mig själv. Är just nu inne i en period där jag verkligen funderar “Behöver jag det här?” innan jag handlar. Bakgrunden till det är en annan historia. Men det får mig att må gott att än mer än förut värdera annat än det materiella högst…

    1. Jag tror också att det är viktigt att fundera “Behöver jag det här?” Något som också är viktigt att vi förmedlar vidare till våra barn. Jag minns när jag skrev till min tonårsson att de hade rea på en av hans favoritbutiker och han svarade: Jag har inget behov av kläder just nu. Det känns otroligt häftigt att han tänkte på det viset.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.