fbpx

Modet att säga NEJ till en auktoritet

Jag har för några år sedan besökt Busplaneten och sett den rutschkana som många barn har pratat om. Den som går “rakt ner” innan den svänger framåt. Jag klättrade upp dit och tittade ner, jag valde att inte åka. Nu kan det ju bero på att jag har problem med min höft som jag absolut inte vill förvärra. Men jag kan nog konstatera att jag inte skulle ha åkt även om jag hade varit fräsch i min höft. Jag kan logiskt konstatera att de inte skulle ha den där om den var farlig men jag kände ändå inte för att åka. Är det för att jag saknar mod?

När jag klättrat ner stannar jag för att se några barn åka. En pappa står bredvid mig och försöker på alla sätt och vis få sin son att åka denna attraktion. Han börjar lite lätt med uppmuntran men ganska snart låter han verkligen mindre trevlig.

-men åk då. (befallning)

-din syster åkte ju alldeles nyss. (jämförelse med annat syskon)

-men var inte så feg. (bedömning av hans person)

-du kan få godis när du kommer ner. (mutor)

-åk nu annars går jag. (hot om att bli övergiven)

osv.

Till slut gick jag fram till pappan och sa:

-Gud vad du måste vara stolt som pappa.

Han tittade lite  konstigt och frågande på mig.

-Tänk att din son är så modig att han till och med står emot alla dina försök att få honom att åka. Om han är så modig så att han inte gör som hans pappa säger kanske han är modig nog att säga NEJ till hembränt sprit när han blir tonåring.

Snacka om att ha en modig son. Han följer sitt hjärta istället för att falla för trycket av sin pappa.

För vems skull ska barn upptäcka tjusningen av att åka attraktioner. Själv fick vi vårt uppvaknande i England 2000. Det var en rutschkana som gick som en spiral utanför en fyr på en pir i Brighton. Emelie som då var sex år ville inte åka men jag ville verkligen att hon skulle få uppleva den fantastiska attraktionen. Jag använde mig inte av feg eller jämförelser men väl av mutan att få godis när hon hade åkt. Efter en förhandling åkte hon ner, direkt när hon kom ner sa hon: Får jag godiset nu. Jag gav henne godiset och trodde att hon nu visste hur roligt det var att åka. Men hon var inte alls intresserad av att åka någon fler gång. Emelie är en fantastisk läromästare!

4 reaktioner på ”Modet att säga NEJ till en auktoritet”

    1. Om jag minns rätt så tittade han på mig som om jag inte var riktigt klok när jag sa att jag trodde att han var en stolt pappa. Sedan tittade han på sonen medan jag sa det övriga. Han valde helt klart den “effektiva” metoden, “ignorering”. Både mig och mitt “beteende”.

  1. Och en demokrati behöver medborgare som inte lyder order bara för att de kommer uppifrån, utan att reflektera och känna. Heja pojken på busplaneten!

    1. Kan inte annat än att hålla med. Det är viktigt att barnen tränar sitt mod att inte blint lyda order. Det är därför jag tycker det är viktigt att vi tänker på vad vi tränar dem i.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.