fbpx

91 % anser att det måste göras mer för att stoppa mobbning.

I den undersökning som presenteras i DN idag får mig att fundera över framförallt två saker när det gäller skolan.

I Stockholms län svarar lite över 7000 elever i sexan, åttan och gymnasiet och utav dem svarar 56 procent att de är rädda för att misslyckas och 91 procent tycker att det ska göras mer för att stoppa mobbning.

Resultatet visar mig att vi behöver lägga ner ännu mer energi för att stärka barns självkänsla, självförtroende och mod. De är avgörande för att minska mobbning och få barn och unga att känna att sig mer trygga i att deras värde inte avgörs av vad de lyckas med. Samtidigt förstår jag att de har höga krav på sig eftersom de vill uppnå vissa betyg. Det jag önskar är att de inte känner att ett misslyckat prov betyder att de själva är misslyckade.

När det gäller mobbning är jag helt övertygad om att när vi är trygga i oss själva och har en stark självkänsla lyfter vi människor omkring oss istället för att sänka dem.

För att vi ska kunna skapa miljöer där barnens självkänsla, självförtroende och mod får bäst förutsättningar att fortsätta stärkas behöver vi naturligtvis börja med oss själva. Vi föräldrar behöver stärka vår självkänsla, självförtroende och mod. Vi behöver visa våra barn att vi kan misslyckas, reflektera och lära oss något av det hela. Att vi inte är misslyckade bara för att vi ibland misslyckas. Att vi vågar be om hjälp om vi känner att vi inte orkar.

Medialänkar: DN

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.