Avslappningsövningen "Stranden"

Jag har inte tålamod att försöka få barn att sova som inte vill sova därför brukar jag inte kräva att barn ska sova utan bara att de ska låta kroppen vila. Ett sätt att få kroppen att vila är att göra en avslappningsövning. Jag hittade på denna för flera år sedan och har använt den i omgångar. I går kväll gick jag och la mig tillsammans med våra tre minsta barn och jag minns inte att jag hann längre än till rumpan så sov vi allihopa. Jag blir helt enkelt själv sövd och slutar då att berätta. Här är min version av “Stranden”.
Blunda och tänk att du står på en strand en solig sommardag. Du tittar dig runt för att hitta en plats där du kan lägga din handduk. Du ser den perfekta platsen och lägger ner handduken. Du går försiktigt ner på knä för att sedan lägga dig tillrätta på rygg. Du känner hur dina hälar blir tyngre och tyngre och hur sanden värmer omkring din häl. Den blir varm och skön och du njuter av att ligga här. Den varma sköna känslan vandrar upp efter ditt ben. Dina smalben känns tyngre och tyngre. Du lägger märke till att du kan höra vågorna sakta smeka strandkanten med en jämn takt. Tchoooooooooo, tchoooooo, tchoooooo (Försök att få det att låta som vågor som går in och sedan tillbaka). Värmen vandrar högre upp efter ditt ben, det har nu nått knävecket. Du känner hur knävecket värms upp av sanden under handduken. Nu börjar även låren kännas tyngre och tyngre.
Nu fortsätter man berättelsen med de olika delarna på kroppen. Då och då väljer man att lyssna på vågorna som sakta smeker strandkanten med de ljud som ni själva tycker illustrerar detta bäst. När ni väl kommit hela vägen till huvudet kan ni välja att avsluta eller om barnet fortfarande är vaken så går ni igenom kroppen uppifrån och ner genom att bara nämna varje kroppsdel och bekräfta att de är tunga och att kroppen njuter av att känna denna vila.
Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.