fbpx

B 4 år: Mammor har bara ett liv! #blogg019

Jag kan erkänna att jag är noga när det gäller säkerhet. När våra första barn var små var jag ännu mer noga och ville verkligen att de skulle vara säkra i alla lägen. Med åren har jag och Peter släppt lite mer på det där med “alla lägen”. Det märks framförallt när de äldre barnen för snart tio år sedan tittade konstigt på mig när deras lillasyster fick klättra på platser där de kände: Får hon verkligen klättra där? Ja, vad är det värsta som kan hända? Hon kan falla ner och göra illa sig lite men det är inte hela världen.
Tidigare hade jag väl hjälpt barnen upp i klätterställningar men sedan förmanat dem att vara försiktig. Nu valde jag att inte hjälpa till utan MN fick ta sig upp dit hon själv tog sig upp. Oftast är ju faktiskt lekplatser till för barn och väl utrustade för att de ska kunna leka där när de har åldern inne.
Fast jag har också varit lugn när andra föräldrar varit hispiga. När vårt äldsta barn skulle börja förskoleklass gick många föräldrar igång på att staket ner mot ån inte var tillräckligt högt för att hindra barnen att komma ner till ån. Det gjorde inte jag. Det viktigaste för mig var att det fanns ett staket som påminde barnen att de inte skulle gå ner till ån. Om någon ändå ville ta sig ner till ån tänkte jag att de kunde gå runt staket oavsett hur högt det var. Nä, barn kan ta ansvar så länge de får lite hjälp på vägen tänkte jag. Ett staket som visade gränsen räckte för min del.
När det gäller cykelhjälm och säkerhetsbälte är jag däremot väldigt noga. Jag brukar säga till barnen att de är värdefulla och att de ska skydda sig genom att sitta fast och ha hjälm på huvudet när de cyklar. (I några år har jag dock låtit barnen vara utan hjälm när de åker på kick-bike. Ovanligt beslut som jag får tänka om när vi väl investerar i nya kick-bikes. Alla våra tre har nämligen blivit stulna). Det är viktigt att barnen älskar sig själva och värnar sina liv. 
Jag tränar barnen redan när de sitter i barnvagn att de ska se sig för innan vi passerar en väg. Vi tittar efter fordon på hjul och säger tillsammans “inget på hjul”. Tidigare sa vi “inga bilar” men då blev det krångligt när det kom bussar, lastbilar eller cyklar så numera säger vi “inget på hjul”. Så barnet bestämmer när det är tryggt att gå över. På det sättet tränar de en automatik som jag tycker är bra att de har med sig. De söker också efter övergångsställen och går dit när dessa finns.
bildcykelhjälmAtt visa att vi vuxna värnar om våra liv tror jag är avgörande för att våra barn ska känna att de ska göra detsamma. Att vi har cykelhjälm gör att våra barn naturligt har cykelhjälm. Det handlar inte om att det finns en lag utan om att vi är värdefulla och är värda att skyddas.
Min pappa valde att inte ha cykelhjälm när han cyklade på en minicykel i Stockholm för 20 år sedan. Generatorn åkte in i framhjulet och han flög i backen. Han höll kvar händerna på styret så huvudet tog hela smällen. Han fick ligga fem veckor på sjukhuset. Hans skallben sprack och han fick skador som han fick leva med resten av sitt liv. VI fick leva med hans skador resten av hans liv. Det är ju inte bara den som skadar sig som får lida utan även deras närmaste. Både pappa och vi fick lida för att hans minne påverkades.
Jag vill vara tydlig med att det är viktigt att våga ta risker och utsätta sig för rimliga faror för att utvecklas i livet. Ingen mår bra av att inte utmana sig.
Nu till gårdagen. Jag promenerar med B, fyra år hem från förskolan och vi går igenom ett villaområde. Plötsligt säger han:
– Mammor har bara ett liv!
Jag tittar på honom och frågar nyfiket vad han menar. Han svarar:
– vi ska gå där och pekar på trottoaren.
Delar av trottoaren är fortfarande is på så därför väljer jag att gå ner på vägen dessa korta sträckor. Men vad gör väl lite is när det gäller livet 😉 Nu går vi över isen så att vi håller oss på trottoaren.
Mammor har bara ett liv och det livet ska vi värna om.
Vill du följa mina blogginlägg så klicka “följ” nästan längst ner på sidan. Du kan också följa mig på facebook: facebook.com/familjecoachen
#blogg100

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.