fbpx

Barn som är rädda för smällare

bildnyårInför varje nyår sprids information om att tänka på djuren när det gäller nyårsfirandet med fyrverkerier. Den informationen sprider jag gärna vidare då många djur faktiskt lider av dessa ljud och därför att jag tror att hela upplevelsen är svår för dem att förstå. På samma sätt tänker jag att barn kan ha svårt att förstå nöjet med att gå ut för att se och höra dessa fyrverkerier. Visst är det bra att träna på saker som är lite läskiga men jag undrar om det här verkligen är det lämpligaste tillfället. Jag tror att det är viktigt att vi inte säger till barn att de är fega bara för att de inte vågar gå ut till dessa oljud. Jag tänker att de faktiskt följer sin egen känsla och ska bli respekterade för det.
Jag minns ett av våra barn som verkligen inte såg något som helst roligt i det här med firande med smällare (som fanns då) och raketer. Hon vägrade att gå ut och ville mycket hellre se på genom ett fönster. Jag förstod ganska snart att hon hörde dessa ljud mycket skarpare än någon annan av oss så om hon någon gång följde med ut så hade hon bomull i öronen och minst tre lager med mössor. I dag hade jag nog tänkt lite längre och köpt hörselskydd.
Med det sagt vill jag att vi funderar på för vems skull de ska gå ut och se dessa fyrverkerier och utsätta sig för något som de verkligen inte tycker om. Jag tycker att vi gott kan anpassa vårt firande så att alla i familjen faktiskt kan få njuta av nyårsafton.
…………………………………………..

Under våren 2019 föreläser jag i följande orter:

Linköping 29 januari

Norrköping 30 januari

Gävle 12 februari

Uppsala 13 februari

Kiruna 27 februari

Göteborg 12 mars

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.