Behöver fyraåringar dyra aktiviteter?

Jag minns hur jag reagerade förra året när det kom reklam om aktiviteter för vår då fyraåring och året innan vår då treåring och i år kom dessa igen. Det är organiserade aktiviteter där de ska få testa alla möjliga sporter och det till ett ganska högt pris.
Bild1Just att det är ett ganska högt pris tror jag ökar risken att vi som föräldrar försöker fortsätta få våra barn att delta trots att de kanske inte vill. Följden blir att de får en negativ upplevelse av sådana aktiviteter och det kanske kommer att göra att de inte tar mod till sig att testa igen i framtiden.
Jag minns att jag för några år sedan kontaktades av en förälder som var orolig att dennes barn skulle missa något om det inte deltog. Mitt tips då var att testa olika bollsporter tillsammans med barnet på ett lekfullt sätt på en gräsmatta. Ta gärna med några kompisar och skapa positiva band till både det egna barnet och dess vänner. Det berikar er alla. Om barnet tycker om de olika sporterna kanske det själv visar vilja att delta i mer organiserad aktivitet och då är det dags.
Jag minns också att jag diskuterat med en pappa som hade sina barn i karate. Han var fast övertygad om att de skulle uppnå svart bälte innan de fick sluta. Det skulle lära dem att om man valt en aktivitet så fortsätter man. Vilka konsekvenser får detta tänk?
Det är klart att barn har behov av rörelse, utveckling, samhörighet och så vidare. Det går att tillgodose utan att det behöver kosta mer än inköp av några olika bollar och tid tillsammans. Den tiden tillsammans kommer att vara guld värd för er relation. Förutsatt att du kan hålla dig från att ställa allt för höga krav på ditt barns förmåga. Övning ger färdighet men allt för mycket kritik kan sänka den mest entusiastiska.
Nä, fyraåringar behöver inte dyra aktiviteter för att utvecklas, ta chansen att skutta omkring och spela bollsporter tillsammans med era barn istället för att falla i fällan att barnen behöver dyra aktiviteter. Låt deras egen vilja och lust styra aktiviteterna, då blir det så mycket roligare.
Minns nu att det finns ett bra inlägg skrivet av Petra Krantz Lindgren som du kan finna här. Det handlar om de två vågskålarna vi kan väga mot varandra när det handlar om att få barn att fortsätta med en aktivitet det har påbörjat.
Om mitt inlägg bidrar till dig får du gärna dela det vidare.
 
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.