fbpx

Ditt mod del 9 #018

Att arbeta som coach är en fantastisk möjlighet att få träffa hjältar. Människor som sätter upp mål och sedan väljer att ta sig till de mål som de sätter upp. En sund självkänsla och gott självförtroende underlättar naturligtvis resan mot målet. Men många gånger är just stärkt självkänsla målet och resan dit brukar tydligt visa att personen har både självkänsla och självförtroende fast det legat i vila ett tag. Det avgörande oavsett vilket mål hjälten väljer är det jag tänkte skriva om idag nämligen MOD.
Går det att definiera ordet mod. Jag tycker det känns invecklat och blir inte klokare av att läsa artikeln om filosofen Per Bauhns bok “The Value of Courage”.

“Det är ingen konst att vara modig, om man inte är rädd” skrev Tove Jansson.

Men i artikeln tar de upp varför vi kanske inte kan alltid koppla mod till att övervinna rädsla. Ibland gör människor modiga saker utan att de för den skulle mötte sin egen rädsla.
Jag läste idag en statusuppdatering gjord av Anna Eriksson Skarin som är författare, kommunikationskonsult och journalist på Spokesplace AB

“Jag störs inte av särskrivningar. Blir inte det minsta irriterad när jag ser att var/vart eller de/dem har blivit sammanblandade. Olika människor har olika utmaningar, och jag tycker snarare att det är imponerande att folk väljer att skriva så att andra kan läsa trots att det inte är deras styrka. Riktigt modigt skulle jag till och med säga.”

För endel så krävs det en hel del mod för att skriva medan det för andra är hur lätt som helst. Det är verkligen något vi ska tänka på när vi tycker att saker och ting är så självklara.  För mig personligen kändes det bra att läsa Annas uppdatering och jag valde också att tacka för det den gav mig. Jag skriver ju mycket även om jag inte alltid använder rätt ord eller grammatik. Jag har ju till och med utmanat mig själv att skriva varje dag i 100 dagar. För mig krävs det lite mod. Jag har också utmanat mig själv och skapat min egen folder med de kurser jag ordnar under våren. Jag klappar mig själv på axeln och känner stolthet. Kom ihåg att klappa er själv på axeln när ni gör något som ni kanske skjutit åt sidan för att det inte är er starkaste sida.
För mig handlar mod om att vara mig själv och stå för den jag är men också om att övervinna hinder och faktiskt göra det som jag kanske inte är helt säker på att jag fixar. Att våga prova, misslyckas och försöka igen. Det är en sådan sak som gör att jag inte vill införa bestraffningar eller belöningar i mitt föräldraskap. Jag vill att barnen ska våga vara sig själva men också vågar tänka utanför boxen utan rädslan att det ska bli fel. För att de ska känna att det är ok gäller det att jag vågar visa att jag vågar och framförallt att jag visar min ofullkomlighet och att jag tar ansvar och säger Förlåt när jag gjort något som sårat dem. Att säga förlåt är något som kräver mod från min sida. När vi nu kommer till det här med sårbarhet vill jag dela med mig av ett klipp som jag tycker är värt att se på.
Det är Brene Brown som så inspirerande pratar om sårbarhet. Hon tar upp om betydelsen av connection som är så central i våra relationer. Hon pratar om skammen och  rädslan att inte höra till. Att jag inte är bra nog. Hon har forskat i många år och kommit fram till vad som förenar de hon kallar för “Whole hearted”människor. De har modet att berätta vem de är med hela sitt hjärta. De har modet att vara “imperfect”. De har medkänsla för sig  själva först och sedan för andra. De har connection som ett resultat av att vara autentiska. De var villiga att släppa den de borde vara för att vara den de är. De omfamnade sårbarheten. De var övertygade om att de som gjorde dem sårbara, gjorde dem vackra. De var villiga att säga Jag älskar dig, först, utan några garantier. De var villiga att investera i en relation utan att veta hur det skulle gå.
De hon kom fram till i forskningen gjorde att hon bröt ihop och fick söka sig till en psykolog. Hon berättade för psykologen att hon kommit fram till att sårbarhet är kärnan till skam och rädsla men också födelseplatsen för glädje, kreativitet, tillhörighet och kärlek. Hon gick till psykologen i ett år.
I det här klippet som jag hänvisar till så tar hon upp betydelsen av att tillåta sig känna alla känslor. Det går inte att välja bara några. Hon tar också upp betydelsen av att vi föräldrar tittar på våra barn som de är och att de alltid är värdiga kärlek och tillhörighet.
Hennes tips i slutet kommer jag att skriva på engelska och ibland inte rättstavat är:
Let ourselves be seen, deeply seen, vulnerably seen.
Love with our whole heart even to there are no guarantees.
Practice gratitude and joy. In those moments of kind of terror, When we are wondering can I love you this much, can I believe in this as passionatly. Instead of catastrophising just say that I am so gratefu,l because to feel this vulnerable means that I am alive. The last that she believe is most important is to believe that I am Enough. Then we stop screaming and start listening. We are kinder to the people around us and we are kinder to ourselves.

Jag har en coachkollega som skrivit en e-bok “Mod och sårbarhet går hand i hand” som jag gärna rekommenderar.

Förverkliga dina drömmarMånga av oss har drömmar och det är när vi ska förverkliga dessa drömmar som vi verkligen behöver vårt mod. När drömmar ska bli verklighet finns så många hinder. Vi kan nog alla rabbla upp massor av anledningar till varför det inte går. Bolla dessa med någon du har förtroende för, kanske har du målat upp större hinder än vad som verkligen finns.
Som du säkert inser har jag skrivit om både modet att vara jag men också modet att testa nya vägar. Mod är verkligen mer komplicerat än jag trodde.
#blogg100

0 reaktioner på ”Ditt mod del 9 #018”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.