Eldsjälar som ger oss föräldrar inspiration

Jag har en vision om en värld där alla barn ska få växa upp och känna sig älskade. Barnen och deras föräldrar ska känna att de blir sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar. Att de är värdefulla precis som de är. Att de ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar. Att vi vuxna behandlar barn med respekt. Att vi bygger relationer utifrån ömsesidig respekt.

Bild1Mitt företag är baserat på den här visionen men ibland kan jag känna att jag inte gör tillräckligt. I dag på en promenad med en vän så pratade vi om betydelsen av att samarbeta istället för att konkurrera. När jag tänker förbi mig själv inser jag att så otroligt mycket positivt händer just nu. Det är många fantastiska människor som faktiskt jobbar mot liknande mål som mina. Plötsligt känns allt mycket bättre.

Jag tänker på Linda Grann som genom företaget Jengla Omsorg AB gör gott för barn. I dag har hon publicerat ett inlägg som alla som är föräldrar och/eller arbetar i skolan kan ha nytta av. Hon lyfter upp några meningar som hon är trött på att höra och jag kan bara hålla med:

Han måste skärpa sig! Han kan bara han vill! Hon måste få se att det blir konsekvenser! Han vill bara ha uppmärksamhet! Strunta i honom! Barnet har ingen diagnos så vi kan inte göra något. Det är föräldrarnas fel.

Linda presenterar på sin hemsida en plan. Läs den!

Jag tänker på Petra Krantz Lindgren som precis släppt en helt fantastisk bok för oss föräldrar. “Med känsla för barns självkänsla” går att beställa både på Bokus och Adlibris. Vill du få lite inspiration innan du beställer boken kan du se Petra prata om självkänsla i Nyhetsmorgon. Framförallt kan du följa hennes blogg En annan du där hon gör kontinuerliga uppdateringar.

Jag tänker på Susanna Sohlberg Håkansson (Sanna) som genom företaget Familjekompetens håller kurser, föreläsningar och samtal för föräldrar och bloggar om tonårsföräldraskap på familjekompetens.

Jag tänker på Micke Gunnarsson som genom företaget Barnatro inspirerar ungdomar, föräldrar och pedagoger om allt som handlar om livet. Se gärna hans video “Vår bästa tid är nu!”. Du kan följa Micke på hans blogg Från hjärtat, via hjärnan och så rätt ut liksom.

Jag tänker på Sanna Nova Emilia som har företaget True Heart Education och har skrivit boken Att lära med hjärtat-När kunskap och värde blir ett. 

Micke och Sanna Nova Emilia har tillsammans med några andra eldsjälar skapat skolvision.nu som främjar Lärande som utvecklar barns fulla potential.

Jag tänker på Maria-Pia Gottberg som skapat Friendy. Känslodockorna hjälper både barn och vuxna att prata om känslor och utvecklas tillsammans. Just nu är Maria-Pia tillsammans med Lisa Carpevi i Afrika och berikar barn och vuxna där. Friendy är aktuell med föreställningen Arg flyttar in.

Jag tänker på Jojo Tuulikki Oinonen som genom företaget Serendipity production erbjuder kurser, föreläsningar och samtal. Jojo är helt otrolig på att prata om skam på ett inspirerande och lärorikt sätt. Kolla gärna in hennes hemsida om skam.

Jag tänker på Petra Sundqvist och Jessica Nyström som startat tidningen Skolfamiljen för att inspirera föräldrar med skolbarn och därmed utvecklar allas vår skola.

Jag tänker på Torgny Steen genom företaget Creative Children som tillsammans med Anna Steen bland annat har Creative Children Camp. De jobbar för barnens rätt till livslust och lärande i skolan.

Jag tänker på Agnetha Birgersson som genom Familjeakademin AB tillgodoser Sveriges behov av ett enormt utvecklande föräldrastödsprogram “Active parenting” Numera finns det möjlighet för alla att ta del av den fantastiska kunskap som hon sitter inne med genom boken “Frigör barnets potential och din egen-fem egenskaper för ett friare liv“.

Jag tänker på Ingegerd Gavelin vars bok Att möta sitt barn och sig själv är en väldigt passande bok för studiecirkel.

Jag tänker slutligen på en av mina inspirationskällor, Lars H Gustafsson som fortsätter att göra skillnad i föräldrar och barns värld. Hans bok Växa-inte lyda tar bland annat avstånd från Nannyprogram och belönings-och bestraffningssystem. Jag är övertygad att det är tack vare Lars som Time-out stolen togs bort i ett populärt föräldrastödsprogram. Jag hänvisar bland annat till Lars H i mitt inlägg När barnet blir ett Det. Lars skriver om allt mellan himmel och jord på sin hemsida.

De böcker jag har nämnt ovan är ovärderliga för mig som förälder och familjecoach. Jag hoppas att ni tar chansen och läser dem.

Jag känner en otroligt tacksamhet för alla människor som gör allt de kan för att förbättra alla barns och alla föräldrars liv. Jag är inte ensam. Det finns många som vill förändra världen för våra barn. Tillsammans gör vi mycket. Jag har säkert glömt flera betydelsefulla eldsjälar. Kanske blir det ett ytterligare inlägg om eldsjälar i framtiden. Kommer du på någon eldsjäl som skulle ha funnits med? Kanske är du själv en eldsjäl som gör gott för allas våra barn. Fyll gärna på min lista genom att skriva en kommentar och tipsa om människor som berikar dig i ditt föräldraskap.

Självklart finns det många andra eldsjälar som gör gott för alla våra barn och dessa människor behöver inte nödvändigtvis vara föräldrar. Jag tänker på de som arbetar i organisationer som Bris, Rädda barnen, Röda korset och Friends som några exempel. Jag tänker på facebooksidor som tex Barnkonventionen som kontinuerligt påminner oss om just barnkonventionen. Sedan finns de alla fantastiska organisationer som bidrar till föräldrar som har barn med olika typer av funktionsnedsättningar. Jag får inte heller glömma alla pedagoger som med glädje tillbringar dagarna med våra barn och följer deras utveckling. Alla dessa människor gör varje dag att våra barn känner sig sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar. Om de inte gör det är det vår skyldighet oavsett om vi är föräldrar eller inte att reagera. Det är allas vårt ansvar.

PS! Jag höll på att glömma en väldigt viktig grupp människor som gör skillnad i våra barns liv och som faktiskt med sitt sätt att vara kan inspirera oss föräldrar. Jag tänker på alla idrottsledare som på sin fritid lägger ner enormt många timmar för att våra barn ska få träffas och utöva en idrott. Jag vet hur många timmar jag själv la ner när jag var tränare och numera ser jag min man sitta och planera träningar och matcher med fokus på att barnen ska ha roligt, kämpa och spela som ett lag. Dessa människor är guld värda.

En stor kram från mig till alla er föräldrar och ni som arbetar nära barn. Ni är de största eldsjälarna i våra barns liv.

#blogg100

 

0 reaktioner på ”Eldsjälar som ger oss föräldrar inspiration”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.