fbpx

Fokus på det inre istället för det yttre

“If you are worried about how you look, you are cheating your self out of opportunities” Citatet är från filmen jag länkar till nedan. 

 

Se denna film om Chris, den har så viktigt budskap.

Bild1Vi vuxna är våra barn och ungdomars förebilder. Våra värderingar förmedlar vi hela tiden och dessa får betydelse för hur våra barn sedan möter andra. När de vuxna som uttalar sig dessutom är offentliga personer då får dessa värderingar dessutom stor spridning. Jag reagerade för några dagar sedan när jag lyssnade på Graaf&Eberhards pod och i dag kunde jag läsa följande text som Maria Abrahamsson (M) skrivit på Twitter tillsammans med en bild på två kvinnor från MP “Som diabetiker drillad men för oss kvinnor går midjemaxet vid 82 cm, sen förhöjd risk för hjärtat och en del annat” Jag är så glad att Ylva Johansson valde att visa nyfikenhet för detta uttalande men också tydligt förmedla vad hon själv tycker. Det är precis det här som behövs. Att människor som förmedlar dessa värderingar faktiskt får tänka till och veta att det finns de som inte värderar människor utifrån det yttre. 

Det har gått några dagar sedan jag lyssnade på Graaf&Eberhards pod där de pratade om en metod som hade använts när Magdalenas son hade retat en kille på skolan för hans “töntiga” kläder. Jag inser nu när jag skriver att något av mina barn skulle kunna ha varit han som hade “töntiga” kläder. Jag har aldrig varit en sådan som köpt kläder på de dyra butikerna utan valt att köpa kläder på de billigare ställena. Jag har valt att istället lägga pengar på att kunna vara hemma så många år som möjligt med mina barn och starta ett företag utifrån min passion. Om något av mina barn hade blivit retade av Magdalenas son tror jag att jag hade kunnat förklara sonens agerande men det är tveksamt om jag hade kunnat förklara förälderns agerande.

Är det viktigt att ha dyra märkeskläder? Vem avgör vad som är “coolt” och “töntigt? Är det ett straff att ha kläder från ICA Maxi? Om identiteten ligger i hur dyra kläder man har tänker jag att det är en väldigt sårbar identitet. Jag minns en vän för många år sedan som hade det tungt ekonomiskt men fortsatte köpa kläder till barnen på de dyra butikerna. Tänker på vad de pengarna hade kunnat räckt till.

Expressen delade idag bilder från ett bildprojekt “A beautiful body” av Jade Beall om hur mammors kroppar kan se ut efter de burit barn i magen. Förutom kommentarer som var uppmuntrande kom även kommentarer som förmedlade att dessa kroppar skulle se annorlunda ut med träning och rätt mat. Jade pratar genom bildspelet och förmedlar vikten av:

Att älska oss själv precis som vi är.

Vi är inte vårt yttre. Våra barn är inte sitt yttre. Vi är mycket mer än vårt yttre.

Våra värderingar som föräldrar har betydelse och det är så viktigt att vi vågar se in i oss själva och fundera på varför våra barn gör som de gör och varför vi gör som vi gör. Våga möta oss själva och våga möta våra barn. Vem är personen bakom fasaden?

“Allt vi människor gör, gör vi för att tillgodose våra behov”

Vad är det för behov vi försöker få tillgodosedda? Hur kan vi få dem tillgodosedda utan att vi hindrar någon annan att tillgodose sina behov? Vad känner jag? Vad känner mitt barn? Vad känner det andra barnet? En utmaning men också en möjlighet.

Behandla barn så som du själva vill bli behandlade och så som du vill att de ska behandla andra.

Våga fundera och våga stå upp för dina värderingar. Våra barn är vår framtid!

#blogg100

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.