fbpx

Gör det lätt att göra "rätt"! Inlägg 4/100

Att planera ett kök kräver mycket kunskap och erfarenhet. Köket ska användas dagligen och behöver vara väl genomtänkt. När vi planerade vårt kök för snart åtta år sedan tänkte vi på allt. Det skulle vara nära kyl och frys och spisen. När jag står och lagar mat och kommer på att jag vill hälla i lite mer grädde ska det vara enkelt. I lådorna som är närmast spisen ville vi ha kastruller och kökredskap samt torrvaror som behövs vid matlagning. Diskmaskinen ville vi ha i en höjd som gör det enkelt att lasta i och ur. Därför hamnade på en sockel. Vi ville också ha den närmast köksbordet eftersom bestick och tallrikar oftast går direkt från maskin till bordet och tvärtom. Diskbänken skulle ha en kant så att det inte skulle rinna ner från diskbänken till golvet. Minst en diskho skulle vara tillräckligt stor för att kunna diska av en plåt. Närmast spisen skulle det också finnas en diskho så att vi inte skulle behöva gå med pastavatten över golvet med risk att krocka med ett springande barn.
Ni ser hur genomtänkt vårt kök är. På samma sätt tänker jag att vi behöver tänka igenom ställen som kan underlätta för barn att göra “rätt”. När jag upplever ett problem i familjen brukar jag fundera på om det är lätt för mina familjemedlemmar att göra “rätt” dvs på mitt sätt ;o) Om jackor ständigt hamnar på golvet i hallen. Varför hamnar de där? Är det för svårt att göra som jag skulle vilja önska? Hur kan jag underlätta? Att sätta upp krokar i lämplig höjd och att dessa inte är fyllda med alla möjliga kläder som inte frekvent används. Det ska vara enkelt att hänga upp jackan.
Bild1Vi har tvättstugan i vårt badrum så jag kan varje gång jag går på toaletten se alla kläder som ligger slängda på golvet. Jag frågade sonen varför han inte lägger dem i tvättkorgarna och han svarar: Jag är rädd att det ska hamna i fel korg, jag minns inte vart de ska. Kan du inte sätta en skylt på varje korg? Klart jag kan. Varför har jag inte tänkt på det? Jag konstruerade en skylt med både text och bild så nu kan även minstingen lägga sina smutsiga kläder i rätt korg.
Vill du att ditt barn ska städa sitt rum? Fundera på hur enkel den uppgiften är? Finns det för mycket leksaker? Finns det tydligt markerade platser för vart leksakerna ska vara? Är det lätt för barnet att tillgodose sitt behov av kompetens? Finns möjlighet att tillgodose barnet behov av autonomi? Fylls barns behov av samhörighet vid städningen?
Sätt dig med barnet och kom fram till vad som ska finnas i rummet? Vilken plats ska de olika sakerna ha? Markera lådor med små lappar som visar vad som ska vara i dem. Låt barnet vara med och bestämma. Erbjud barnet sällskap vid städningen. Jag brukar fråga vill du städa själv eller ha sällskap? Många gånger erbjuder sig syskon att hjälpa till för att sedan få hjälp i sitt eget rum eller så städar jag eller min man med dem. Vi städar endast en gång i veckan. Om det finns lego eller annat som man kan råka trampa på under natten plockar vi naturligtvis bort dessa. Låt städningen bli något som görs i sällskap och är möjligt att klara på en relativ kort stund. Vill ni ha roligt samtidigt kan jag rekommendera “Städdisco”. Sätt på bra musik och dansa medan ni städar. Ett annat tips är att byta “bidrag” med varandra. Min dotter hatade att städa sitt rum och jag hatar att rengöra diskhon från disk och rester så vi bytte. Nu har dotterns lust att städa sitt eget rum kommit tillbaka 😉 “Bidrag” är vårt ord för syssla eller arbetsuppgift. Jag gillar: vad vill du bidra med? Det väcker lust att bidra till familjen.
Så när du upplever att barnen inte gör som du önskar, fundera på hur du kan göra det lätt för dem att göra på ditt sätt eller fundera på om du kanske ska ändra på ditt sätt.
Vi ses i morgon.
Om det här berikat dig får du gärna dela det vidare.
#blogg100

0 reaktioner på ”Gör det lätt att göra "rätt"! Inlägg 4/100”

  1. Pingback: Mål med föräldraskapet del 5 9/100 #blogg100 | Maria Kleins blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.