fbpx

Jag har redan provat allt, inget fungerar!

“Jag har provat allt, inget fungerar”. Ett uttalande som ibland kommer från föräldrar och pedagoger och väldigt lätt stänger alla dörrar till möjliga lösningar. För när allt redan är provat, finns såklart inget som fungerar. Alltså har den vuxne uttömt alla möjligheter redan. Det intressanta är ifall någon kommer med möjliga lösningar och personen, innan lösningen är presenterad, uppgivet säger: “Det har jag redan provat”. Vi älskar som bekant att ha rätt. Så om ingenting fungerar är det såklart ingenting som fungerar.

Delta 18 timmar med beslutet att “inget kommer att bidra” som följeslagare

Det är en otrolig förmån att få träffa föräldrar och pedagoger i mina kurser och föreläsningar. Genom åren har jag blivit modigare när det gäller att utmana vuxna i deras tankesätt. För många år sedan startade en av många kurser och vi började med en runda där deltagarna fick berätta om sina förväntningar på kursen. En förälder uttryckte att hen hade redan provat allt och inget fungerade. Det som hade fungerat alldeles utmärkt på de nu vuxna barnen fungerade inte alls på den nuvarande tonåringen och hen trodde inte att något som skulle komma upp under kursen skulle fungera heller.  Föräldern fortsatte berätta på olika sätt att “Det är något fel på mitt barn”.

Det är ingen idé

Jag tänkte att vi alla har ett val. Jag berättade för föräldern att hen naturligtvis kunde bestämma sig för att inget som skulle sägas på kursen skulle bidra överhuvudtaget. Och då kanske det är rätt meningslöst att offra 18 timmar till dessa träffar.

För när du väl har bestämt dig för att du redan provat allt och inget fungerar är sannolikheten rätt hög att du kommer att få rätt. Vi människor älskar att ha rätt. När du bestämt dig för detta alternativ är det rätt bortkastad tid att delta 18 timmar på kursen.

Kanske finns det något som kan bidra

Ett annat alternativ kan vara att bestämma sig för att vara öppen och under kursens gång söka efter svar på frågan: “På vilket sätt kan det här bidra till mig, barnet och vår relation?” Plötsligt kan små guldkorn dyka upp och kanske även en och annan diamant. Något som kan bidra till dig och göra att du, tonåringen och er relation kan blomstra.

Du kan välja. Välja hur du tänker. Vad du tänker kommer att bidra till hur du känner. Hur du känner kommer att bidra till hur du väljer att agera. Ditt agerande kommer att bidra till hur barnet tänker, känner och slutligen agerar. Allt hänger ihop.

Du kan välja att hitta guldkorn och kanske en och annan diamant

Jag är glad att föräldern valde att modigt utmana sig själv och öppna upp sig för möjliga guldkorn och kanske en och annan diamant. Det var härligt att följa förälderns resa under kursen. Små, små förändringar som gjorde stor skillnad både för föräldern och sonen. Ännu roligare var det att träffa hen några år senare när den berättade om sonens utveckling. Föräldern valde att vara öppen för vad kursen kunde ge och relationen med sonen förgylldes tack vare det modiga valet.

Din inställning gör skillnad för hur mycket du kan få ut av en föreläsning

Jag tänker att samma förhållningssätt gäller när du går på en föreläsning. Var öppen för vad föreläsningen kan bidra med till dig.  Om du tänker att du redan provat allt och inget fungerar kommer du aktivt söka bekräftelse på att dessa tankar är rätt och därmed inte finna något som berikar. Eller så kan du tänka att du är redo att se saker från olika perspektiv, att det finns inspiration att hämta. Då kanske du kan hitta dina guldkorn och diamanter. Sådant som kan berika dig, barnet och er relation.

Självklart ska du smaka på det som sägs under föreläsningar

Det som smakar illa och verkligen inte känns rätt ska du spotta ut. Det som smakar konstigt kan du smaka på igen om några veckor och det som smakar gott kan du reflektera över och se hur och om det kan anpassas för att passa dig. Självklart ska vi, precis som barn och unga, reflektera över det som skrivs och sägs. Vi ska inte svälja allt med hull och hår.

Inspiration som kan bidra till dig, barnet du möter och er relation

Vill du inspireras som förälder, pedagog eller som annan värdefull vuxen i barns och ungas liv? Då är du välkommen till någon av mina föreläsningar.

“Se och bli sedd i mötet med barn” går att uppleva på plats under hösten 2021:

Skellefteå den 5 oktober, Övik den 18 oktober, Härnösand den 19 oktober, Uppsala den 20 oktober, Norrköping den 1 november, Jönköping den 2 november, Skövde den 3 november, Linköping den 4 november, Falun den 16 november, Västerås den 17 november, Eskilstuna den 18 november.

“Utforska barns behov och ge näring till självkänslan” kommer inom kort som digital föreläsning.

Det är en föreläsning som passar perfekt att delta i efter “Se och bli sedd” då det är en fördjupning i självkänsla och behov. Men den går också att delta i utan att ha upplevt “Se och bli sedd”.

Förutom mina föreläsningar kan jag erbjuda dig följande:

  • Samtal 60 minuter 950 kr eller 30 minuter för 500 kr Tider finns på dag-, kväll och helg. Meddela ditt önskemål om tid via info@mariaklein.se
  • Boken “Se och bli sedd: ömsesidig respekt i mötet med barn”, som du kan beställa via min hemsida. 

Du får gärna dela inlägget med dina vänner. Du kan också följa mig på Facebook.com/Familjecoachen. Hoppas att vi snart ses!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.