Ledarskap-föräldraskap (inlägg 2/100)

Jag ska skriva 100 inlägg under 100 dagar och funderar på hur jag ska lyckas fylla dessa inlägg. När jag gick Service Management på Handelshögskolan i Umeå gillade jag speciellt de kurser som handlade om ledarskap, organisation och psykologi. Jag kände hur jag mer och mer började använda kunskaper jag fick till mig där i mitt familjeliv. När min man var hemma med vårt tredje barn 2007 fick jag möjlighet att börja skriva på en bok. Jag ville jämföra föräldraskap med ledarskap i företag med hjälp av en favorit ledarskapsbok som hette “Leadership-enhancing the lessons of experience” av Hughes/Ginnett/Curphy. Det blev ingen bok men jag har kvar en hel del texter från denna tid så jag tänker varva med dessa texter och texter direkt från min vardag. Hoppas att dessa inlägg kommer att kunna bidra till ditt föräldraskap.
För att ett företag ska kunna vara konkurrenskraftigt i dagens marknad av nya och etablerade företag behöver de aktörer i företaget som strävar efter förbättringar i både produktion och den färdiga produkterna och tjänsterna. Ett företag som stannar upp och lutar sig tillbaka för att de tror att de gör allt rätt kommer att bli utslagna i den hårda konkurrensen. Jag tänker på företaget Facit, kommer ni ihåg det företaget? De var ledande när det gäller räknemaskiner. De var trygga i sin roll och var helt oförberedda fpå datorernas frammarsch. De blev fullständigt tagna på sängen. Om de hade varit proaktiva och alerta hade de säkert funnits en dator som hette Facit i dag.
Vad vill jag har sagt med det här? Jo, att det gäller att hålla sig informerade om hur det ser ut idag men också vara proaktiv så att vi är förberedda på morgondagen. Om jag lutar mig tillbaka och tror att jag har mitt på det torra kan vad som helst hända och innan jag vet ordet av har jag fullständigt tappat fotfästet. Jag tror det är viktigt att vi som föräldrar försöker hålla oss uppdaterade när det gäller barn och ungdomars tillvaro. Det är inte som när vi var barn, hur unga vi än tror att vi är. Men hur ska vi kunna hänga med i utvecklingen? Det allra bästa är ju att försöka ha en god kontakt med våra barn och ungdomar. Var öppen för det de berättar och försök för allt i världen att hålla tillbaka med dina reaktioner. Om du visar obehag eller liknande av det de berättar så kan du räkna med att du inte kommer att få reda på mer. Det är genom denna kontakt du kan hålla dig uppdaterad av hur deras värld ser ut, var rädd om det förtroende du får när de kommer till dig.
Bild1Det finns många skillnader mellan ledarskap i företag och föräldraskapet. En av dem är att jag som ledare i min familj inte har målet att mina barn ska producera varor och tjänster så effektivt som möjligt. Men min roll som ledare är väldigt betydelsefull för huruvida mina barn kommer att känna sig värdefulla precis som de är och om de kommer att känna stöd för att utvecklas åt det håll de själva vill. Precis som Stefan Söderfjell tar upp betydelsen av “behovsanpassat ledarskap” i företag i sin bok med samma titel tänker jag att våra barn också har behov av ett behovsanpassat ledarskap där vi precis som i boken möjliggör för våra barn att tillgodose deras behov av kompetens, autonomi och samhörighet. Jag kommer att skriva mer om det senare. Något som skiljer företagsledning från familjeledning är att en medarbetare som inte gillar sin ledares ledarskap kan söka sig ett nytt jobb men ett barn som inte gillar sin förälders föräldraskap har bara två alternativ. Försöka kämpa allt hen kan för att inte bli ledd på det sättet eller att ge upp och låta sig ledas. Inget av dessa alternativ är speciellt berikande varken för föräldern eller barnet.
Jag kommer i morgondagens inlägg att skriva mer om likheter mellan att leda företag och att leda en familj. Vi ses. #blogg100
Om du gillar det du läst får du gärna dela detta inlägg vidare med hjälp av dela knappen nedan. Vill du följa mina 100 inlägg kan du välja att följa mig längre ner på sidan i närheten av knappen “Äldre inlägg”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.